Svet 8.11.2011 5:30

Na zagrebškem Interlibru pričakujejo 100.000 obiskovalcev

Zagreb, 8. novembra - Na mednarodnem sejmu knjig in učil Interliber, ki bo potekal od danes do 13. novembra v dveh paviljonih Zagrebškega velesejma, tudi letos pričakujejo 100.000 obiskovalcev, je za STA povedal vodja projekta Interliber Zoran Ušurić. Poleg številnih založnikov obiskovalce pričakuje bogat spremljevalni program.

Ljubljana, Mestni trg. Knjige. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestni trg.
Knjige.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

"Na letošnjem Interlibru ne bo slovenskih založnikov knjig," je za STA potrdila vodja kongresnega oddelka Zagrebškega velesejma Iva Župan, ki je pripravljala program Interlibra. Ocenila je, da slovenski založniki očitno niso imeli interesa, da bi se predstavili na največjem knjižnem sejmu na Hrvaškem. Slovenija je sicer bila država partnerka Interlibra leta 2006.

Poleg hrvaških založnikov, ki na Interlibru tradicionalno sklenejo svoj letni založniški ciklus, bodo na sejmu tudi založbe iz devetih drugih držav, med drugimi iz BiH, Črne gore, Srbije, ZDA in Velike Britanije.

Županova je iz bogatega programa izpostavila predavanje o digitalnem založništvu, ki ga bosta imela Nathan Hull iz znane britanske založbe Pinguin ter Emma House iz britanskega združenja založnikov.

Nastopili bodo tudi številni pisatelji, kot je hrvaški književnik in novinar Ante Tomić, ki mu bo sklad Petar Kočić Banja Luka - Beograd podelil nagrado Kočićevo pero za svoj letošnji roman Punoglavci (Paglavci).

Ušurić je za STA še dejal, da so letos podaljšali sejem na šest dni oziroma za dan več, kot v prejšnjih letih. Poudaril je, da vstopnine ne bodo pobirali ter da bodo vse knjige prodajali po ugodnejših, sejemskih cenah.