Slovenija 8.11.2011 6:00

V Koloseju premiera Košakovega filma Stanje šoka

Ljubljana, 8. novembra - V ljubljanskem Koloseju bodo drevi ob 20. uri premierno prikazali celovečerni film Andreja Košaka Stanje šoka. Režiser meni, da je naredil relevanten film, ki govori o situaciji v Sloveniji danes, ko se vsi, od filozofov do političnih strank, sprašujejo, kako urediti obstoječo družbo. Žanrsko se film uvršča med komedijo in melodramo.

Ljubljana. Kolosej. Foto: Dejan Mijović/STA Arhiv STA.

Ljubljana.
Kolosej.
Foto: Dejan Mijović/STA
Arhiv STA.

Košak je prepričan, da gre za "pošten, komunikativen film z dovolj emocij, jugo-humorja in s humanim sporočilom, ki v kino prihaja ob pravem času, da postavi relevantna vprašanja in težko temo prikaže na lahkoten način".

Prvi prizori filma so postavljeni v leto 1986, ko ob praznovanju 1. maja kovinostrugar Peter Zmazek - igra ga Martin Marion - v tovarni dobi naziv "samoupravljalca leta" in družbeno stanovanje na Fužinah. Od silnega šoka pade v stanje otrplosti za celo desetletje.

Ko Peter v psihiatrični ustanovi sanja svoj komunistični raj, razpade nekdanja skupna država, hkrati pa njegova družina. Peter se zbudi v trenutku, ko se njegova žena Marica poroči z njegovim najboljšim prijateljem Jovom. Marico igra Urška Hlebec, Jovota pa srbski igralec Nikola Kojo. Začne se grenko-sladka komedija zmešnjav in soočenje z modernim svetom, v katerem prevladujejo prej neznana tehnologija, sumljivi poslovneži in novodobni politiki.

Po Košakovih besedah smo v Sloveniji dve desetletji gledali pravnike in ekonomiste, ki so govorili o pravni državi in ekonomskem razcvetu, vendar danes vidimo, da je Slovenija znotraj ekonomsko gnila, pravne države pa ni oziroma sta dve.

Slovenski filmski center je za film prispeval 780.000 evrov, ostali slovenski koproducenti še približno 400.000 evrov, skoraj 800.000 evrov pa so prispevali mednarodni koproducenti iz Srbije, Makedonije, BiH in sklad Euroimages.