Svet 7.11.2011 15:50

Nagrado femina za najboljši tuji roman prejme Francisco Goldman

Pariz, 7. novembra - Nagrado femina za najboljše delo v francoščini letos prejme pisatelj Simon Liberati za knjigo o ameriški igralki Jayne Mansfield, so danes sporočili v Parizu. V kategoriji za najboljši tuji roman je dobitnik nagrade ameriški pisatelj Francisco Goldman za roman "Say Her Name".

Žirija se je za 51-letnega pisatelja in novinarja Liberatija odločila že v prvem krogu. Liberati je v literarizirani biografiji "Jayne Mansfield 1967" opisal dramatično usodo igralke, ki je v 50. letih veljala za seksualni simbol.

Mansfieldova (1933-1967) je veljala za neke vrste kopijo Marilyn Monroe. Med njene najuspešnejše filme štejeta "Will Success Spoil Rock Hunter?" in "The Sheriff of Fractured Jaw". Po vrsti neuspehov je začela zahajati v nočne klube. Umrla je v avtomobilski nesreči, stara 34 let. Knjiga, ki jo je žirija izbrala z devetimi glasovi za in tremi proti, je avtorjev četrti roman.

Ameriški pisatelj Francisco Goldman, dobitnik več literarnih nagrad in predsednik ameriškega PEN, je v romanu "Say Her Name" opisal, kako je umrla njegova mlada in lepa soproga Aura Estrada, s katero se je poročil v Mehiki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Literarno nagrado femina so prvič podelili leta 1904.