EPK 2012 8.11.2011 18:04

Prostovoljci tudi pri slovenski EPK

Maribor, 8. novembra - Evropske prestolnice kulture (EPK) imajo tradicijo vključevanja prostovoljcev in tudi Maribor 2012 ne bo izjema. S projektom S prostovoljci na EPK bo po besedah programskega direktorja zavoda Maribor 2012 Mitje Čandra vzpostavljena servisna podpora v obliki organiziranega prostovoljstva aktivnostim, ki bodo v okviru EPK potekale v Mariboru.

Projekt S prostovoljci na EPK bo zavod Maribor 2012 izvajal v sodelovanju s Slovensko filantropijo in mednarodnim projektom City Volunteers, ki ga koordinira Mestna občina Maribor, so sporočili iz omenjenega zavoda.

Po besedah koordinatorice projekta Nine Turčin bodo prostovoljci lahko pomagali pri organizaciji in izvedbi dogodkov, spremljali umetnike, usmerjali in informirali obiskovalce, sodelovali pri protokolu, promociji in podobno. "Še posebej bi rada izpostavila, da bodo prostovoljke in prostovoljci lahko kreativno oblikovali vsebine, vezane na EPK prostovoljstvo, pisali blog o svojem prostovoljskem delu, dokumentirali delo drugih prostovoljk in prostovoljcev, organizirali dogodke, namenjene promociji prostovoljstva in podobno."

Prostovoljke in prostovoljci bodo za namene prepoznavnosti dobili enotna oblačila, prostovoljske izkaznice in Prostovoljski abonma za brezplačen ogled nekaterih prireditev v okviru EPK 2012. Za prostovoljce bo prav tako urejena brezplačna malica, za tiste, ki bodo organizirano prostovoljsko delo izvajali več kot štiri ure na dan, pa tudi nezgodno zavarovanje in brezplačen prevoz na delo.

Usposabljanja bo izvedla Slovenska filantropija. Po besedah Primoža Jamška bo usposabljanje mentorjev že novembra, prostovoljci pa bodo imeli prvo uvodno usposabljanje decembra.

Med drugim so vzpostavili sodelovanje z mariborskim zavodom za zaposlovanje, želijo pa vključiti tudi mariborske srednje šole in fakultete. EPK prostovoljka oziroma prostovoljec je lahko namreč vsak občan Mestne občine Maribor, starejši od 15 let. Vsi, ki bi želeli sodelovati, se lahko registrirajo v spletno bazo na www.city-volunteers.si.

Trenutno je na zavodu Maribor 2012 že prvi prostovoljec iz Italije. Alessandro Kostis, ki je prišel v Maribor s pomočjo Zavoda za novodobno izobraževanje ter v okviru programa Leonardo da Vinci, voluntira v programskem sklopu EPK Življenje na dotik.