Svet 9.11.2011 5:30

Rene Magritte v dunajski Albertini

Dunaj, 9. novembra - Pod freudovskim naslovom Princip ugodja bodo danes v dunajski galeriji Albertina odprli razstavo slikarja Reneja Magritta, enega vodilnih predstavnikov belgijskega nadrealističnega slikarstva. S 150 razstavljenimi slikami bo to največja razstava tega slikarja, kar jih je kdajkoli bilo na Dunaju. Na ogled bo do 26. februarja 2012.

Razstavljene slike, ki jih z originalnimi zapisi, fotografijami in filmi dopolnjuje izčrpna dokumentacija o njegovem življenju in miselnosti, izvirajo iz muzejev in zasebnih zbirk z vsega sveta, od New Yorka in Teksasa do Japonske.

Rene Magritte (1898-1967) je pri svojem ustvarjanju uporabljal omejeno število skrbno izbranih motivov, ne glede na to, s katerim medijem je ustvarjal. Motive, kot so na primer pipa, klobuk in oblačno nebo, je vedno znova uporabljal v različnih kombinacijah in nenavadnih kontekstih. Pod vplivom filozofskih teorij 20. stoletja je iskal ujemanje naših zaznav, njihovih besednih opisov in dejanske podobe realnosti. Magritte je namreč znan predvsem po svojih nenavadnih kompozicijah in ustvarjanju provokativnih fantazij, ki jih je osmišljeval znotraj elementov vsakodnevnega življenja.

Razstava ponuja obiskovalcu tudi možnost, da podoživi Magrittovo ustvarjanje in njegovo umetniško pot s pomočjo vseh medijev, s katerimi je delal in vplival tako na pop art v 60. letih kot tudi na sodobno umetnost in oglaševanje. Prikazani so namreč njegovi klasični nadrealistični začetki, njegova zgodnja dela kot oblikovalec oglasov ter slike 50. in 60. let 20. stoletja, so sporočili z Agencije za stike z mestom Dunaj, ComPRess.