Slovenija 9.11.2011 4:00

Glasba Elliotta Carterja v središču festivala Slowind

Ljubljana, 9. novembra - V Slovenski filharmoniji se bo danes začel festival sodobne komorne glasbe Slowind. Istoimenski pihalni kvintet je 13. izdajo posvetil ameriškemu modernističnemu skladatelju Elliottu Carterju, letošnja novost je, da sta se v program vključila tudi Slovenski komorni zbor in Orkester Slovenske filharmonije. Festival bo trajal do 18. novembra.

Naslov letošnjega festivala je "Tempo e Tempi" (Čas in časi) po Carterjevi skladbi in pesniškem ciklu Eugenia Montaleja, Salvatoreja Quasimoda in Giuseppeja Ungarettija. Carter namreč velik poudarek daje ritmu, torej časovni komponenti zvoka. Značilne zanj so metrične modulacije oziroma spremembe tempa.

Ker Carterjeva glasbena govorica predstavlja velik izziv za občinstvo in izvajalce, je festival koncipiran tako, da bo najprej ponudil spoznavanje z lažjimi, šele nato bodo prišla na vrsto konkretnejša dela, je za STA povedal njegov idejni vodja Matej Šarc. Pot k razumevanju glasbe še vedno dejavnega 102-letnega skladatelja pa bo Slowind tlakoval tudi na predkoncertnih pogovorih z razlagami skladatelja in muzikologa Johna Linka, dirigenta in flavtista Roberta Aitkena ter pianistke Ursule Oppens.

Festival bo obsegal štiri Slowindove koncerte z gosti, Slovenski komorni zbor bo izvedel Carterjeva zgodnja vokalna dela, Orkester Slovenske filharmonije pa njegovi novejši orkestrski skladbi. Na festivalu bo zazvenela tudi svetovna praizvedba skladbe Trije glasbeniki, ki jo je Carter napisal posebej za festival, saj tako obsežne predstavitve svoje glasbe v Evropi še ni imel.

V sklopu festivala bodo predvajali še film Franka Schefferja z naslovom Labirint časa, ki slikovito predstavlja Carterja in njegovo glasbo, ter daljši pogovor, ki sta ga s skladateljem v New Yorku opravila člana kvinteta Slowind.

Poleg izbranih Carterjevih skladb bodo na sporedih koncertov še dela Witolda Lutoslawskega, Isanga Yuna, Roberta Aitkena, Walterja Pistona in Aarona Coplanda. Slowind ob bok tujim skladateljem vedno postavi tudi slovenske avtorje, tokrat so to Janez Matičič, Božidar Kos in Lojze Lebič.