Slovenija 8.11.2011 9:42

V Equrni tokrat skupaj Viktor Bernik in Žiga Kariž

Ljubljana, 8. novembra - Viktor Bernik in Žiga Kariž, ki si od letošnjega leta delita atelje, po številnih skupinskih in samostojnih projektih ter dolgoletnem sodelovanju prvič razstavljata skupaj. V galeriji Equrna predstavljata nova slikarska cikla. Razstavo, naslovljeno preprosto Nova dela, bodo odprli drevi ob 19. uri.

Umetnika pripadata slikarskemu krogu, ki je galerije zavzel ob koncu 90. let minulega stoletja. Slike teh umetnikov so značilno uporabljale podobe, ki so bile med drugim reakcija na razširjeni status vizualnosti. Od takrat so se njihove prakse individualizirale, v občasnem sodelovanju in skupnih nastopih ter v delih samih pa je vendarle še čutiti določene povezave.

Pri Viktorju Berniku in Žigi Karižu so se v dosedanjem opusu slikarski cikli izmenjavali s projekti, ki so se slike le bežno dotikali, se podajali v svet instalacije, risbe, dogodka, videa, grafike. Vsebinsko so bili večinoma vezani na sliko, toda za boljši učinek sta slikarja uporabljala številne druge oblike. Ta izkušnja je bila vedno recipročna in vidna v vsakem novem slikarskem ciklu.

Poleg tega pa njuna umetniška praksa kaže na to, da sta z leti celo vse bolj "slikarska" slikarja. To ne pomeni, da so forme na njunih slikah postale bolj spontane, da je več naključja ali geste. Čeprav tudi to drži. A to je posledica konceptualne odločitve o odmiku od predslikarskega koncepta, kar pravzaprav preprosto pomeni, da sta si umetnika rekla: "Razstava bo v Equrni, slikajva!", so ob razstavi, ki bo odprta do 2. decembra, zapisali v galeriji.

Viktor Bernik (1971) je leta 1998 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral iz slikarstva pri prof. Metki Krašovec in prof. Bojanu Gorencu, pri katerem je opravil še specialko. Študijsko se je izpopolnjeval v ZDA. Med drugim je razstavljal na 5. trienalu sodobne umetnosti in 28. mednarodnem grafičnem bienalu.

Žiga Kariž (1973) je leta 1997 pri prof. Andreju Jemcu diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2001 pri prof. Bojanu Gorencu opravil tudi specialko. Med drugim je sodeloval na 2. in 4. trienalu sodobne umetnosti, leta 2003 je razstavljal v slovenskem izboru na Beneškem bienalu pa tudi na Transmediale 08 (2008), Praškem bienalu (2005), bienalu EV+A v Limericku (2004) ter bienalu v Sao Paulu (2002).