EPK 2012 9.11.2011 15:14

Maribor prosi državo za pomoč pri EPK

Maribor, 9. novembra - Podžupan Mestne občine Maribor Janez Ujčič je danes javno pozval vlado, naj pomaga pri projektu evropska prestolnica kulture (EPK). Ker država ni izpolnila januarske obljube o sredstvih iz drugih resorjev, od katere so si Mariborčani obetali sedem milijonov evrov, zdaj prosijo, naj vlada zagotovi vsaj dodatnih 1,4 milijona evrov.

Za leto 2012 je bilo zavodu Maribor 2012, ki vodi projekt EPK, obljubljenih 20 milijonov evrov, od tega naj bi pol zagotovilo ministrstvo za kulturo, pol pa sodelujoče občine. Iz skupne vsote je 15 odstotkov namenjenih za delovanje zavoda in 85 odstotkov za pripravo in izvedbo programa.

Vlada je v sklepu 20. januarja zapisala, da bo poleg sredstev z ministrstva za kulturo v višini 10,2 milijona evrov za leto 2012 podprla posamezne razvojno usmerjene projekte EPK tudi s sredstvi ostalih ministrstev. Točne višine zneska ni navedla, na zavodu Maribor 2012 pa so iz tega naslova računali na okoli sedem milijonov evrov.

Kot je danes povedal Ujčič, so se poskusi sklenitve dogovora z ministrstvi izkazali za neuspešne, zato predlagajo, da vlada na četrtkovi seji spremeni omenjeni sklep na način, da poveča programsko dotacijo projektu z naslova ministrstva za kulturo za 1,4 milijona evrov. "Bojimo se, da brez vaših navodil in usmeritev sodelavcem ne bomo prišli niti do teh racionaliziranih sredstev in da bo januarski sklep vlade ostal neizpolnjen," je v pismu predsedniku vlade, ki opravlja tekoče posle, Borutu Pahorju zapisal Ujčič.

"Gre za pomoč najbolj odličnim projektom v okviru programskega sklopa EPK Terminal 12 in nekaterih drugih. S tem pridobimo vsi. V teh težkih razmerah je odlično pripravljena in izvedena EPK predpogoj za večjo samozavest in trajnostni razvoj celotne vzhodne kohezijske regije," je pojasnil.

Če država mariborske prošnje ne bo izpolnila, bo moral programski direktor EPK Mitja Čander po besedah podžupana "drastično skrčiti druge projekte na račun Terminala 12". Od tega je odvisna tudi usoda hale v nekdanji TVT Boris Kidrič, ki se jo je doslej omenjalo kot osrednje prizorišče Terminala 12.

Zavod Maribor 2012 in Mestna občina Maribor kot ustanoviteljica tega zavoda sta se sicer letos že večkrat obrnila po pomoč k predsedniku vlade, a odgovora nista dobila.