Slovenija 9.11.2011 14:56

V galeriji Kresija razstava, posvečena prenovi arhitekturne dediščine

Ljubljana, 9. novembra - Društvo arhitektov Ljubljana je v galeriji Kresija pripravilo razstavo Vizije so 6: preobrazba simbola, Cankarjev dom - arhitekturni prostor slovenske demokracije. Z njo želi širši javnosti celovito predstavitvi originalno arhitekturno zasnovo Cankarjevega doma in njeno umestitev v fizični in kulturni kontekst. Odprtje bo drevi ob 18. uri.

Z razstavo, ki bo na ogled do 2. decembra, želijo v društvu tudi opozoriti na pomembnost ohranjanja arhitekturne kulturne dediščine, še posebej arhitekturne dediščine nacionalnega pomena, kot je Cankarjev dom. Glede na kulturno škodo, ki jo predvsem v zadnjem desetletju povzročajo neprimerne prenove, stroka od države tudi zahteva, da ta nemudoma vzpostavi strokoven, stvaren in odziven protokol zaščite arhitekturne dediščine, so zapisali v sporočilu za javnost.

Razstava je dvodelna. Prvi del obsega celovito slikovno, grafično in tekstualno predstavitev originalnega in novega stanja. Razstavljeni so teksti in originalni načrti Edvarda Ravnikarja, vplivne reference in fotografije. Drugi del predstavlja film z intervjuji vidnejših predstavnikov strokovne in laične javnosti.

V sklopu razstave bo v sredo, 23. novembra, potekala okrogla miza, ki bo odprla strokovno razpravo o pomenu arhitekturne dediščine in njeni zaščiti, predvsem zaščiti arhitekture iz obdobja moderne. Vodil jo bo arhitekt Andrej Hrausky. Zgodovino Cankarjevega doma bo predstavil arhitekt Rok Žnidaršič, nato pa bodo svoja mnenja soočili arhitekt Aleš Vodopivec, arhitektka in nekdanja sodelavka Edvarda Ravnikarja Monika Fink Serša, arhitekt prenove Cankarjevega doma Andrej Kasal ter predstavnika zavoda za spomeniško varstvo in ministrstva za kulturo.