Svet 12.11.2011 5:30

Slike Ikarov padec ni naslikal Peter Bruegel starejši

Bruselj, 12. novembra - Slike Ikarov padec, ki jo hranijo v Kraljevem muzeju lepih umetnosti v Bruslju, ni naslikal Pieter Bruegel starejši, ampak gre za delo kopista, ki pa je bil Brueghlov sodobnik. "Slike ni naslikal niti Peter Bruegel starejši niti njegov sin Peter Bruegel mlajši," je zapisano v ekspertizi Kraljevega inštituta za kulturno dediščino.

Strokovnjaki so sliko, ki je naslikana v oljni tehniki na platno, med drugim pregledali z infrardečimi žarki. Pri tem se je izkazalo, da skica, ki se skriva pod samo sliko, ni narejena z značilno Brueglovo pisavo, za katero so značilne prekinjene linije in črtanje. Kopist je sliko prekopiral brez vsake kreativnosti, je zapisano v ekspertizi. Poleg tega je slika datirana v čas med letoma 1584 in 1625, kar je več let po umetnikovi smrti leta 1569.

Tako danes v dveh bruseljskih muzejih hranijo dve verziji Ikarovega padca, ki pa sta obe kopiji, medtem ko je original izgubljen. Predstavnica za stike z javnostmi v Kraljevem muzeju lepih umetnosti v Bruslju je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v sredo povedala: "Že leta je obstajal dvom, kdo je sliko pravzaprav naslikal. Zato je na ploščici pod sliko tudi napis Bruegel z ?".

Sliko Ikarov padec, ki je naslikana v oljni tehniki na leseni nosilec, hranijo v Muzeju van Buuren v Bruslju.

Peter Bruegel starejši (1525-1569) se je rodil v Bruslju. Učil se je pri Pietru Coeckeju van Aelstu. V letih 1551-53 je živel v Italiji. Leta 1563 se je vrnil v Bruselj, kjer je ostal do konca življenja. Njegova umetnost se odmika od stilizacije 15. stoletja na evropskem severu in nakazuje novo obdobje realističnega slikarstva. Izoblikoval je lasten slog, za katerega so značilni topla barvna lestvica, ostro opazovanje, poznavanje človekove duševnosti in smisel za detajl.

Slikal je prizore iz kmečkega življenja, ki so na prvi pogled podani enostavno, a jih pozorno oko razbere kot splet fantastičnega, mitološkega in stvarnega. Med glavnimi deli so Zmagoslavje smrti, Babilonski stolp, Vrnitev lovcev, Kmečka stavba in Slepci.