EPK 2012 11.11.2011 14:07

Vlada prošnji Maribora za dodatno pomoč pri EPK ni ugodila

Maribor, 11. novembra - Vlada prošnji Mestne občine Maribor za dodatno pomoč pri projektu evropske prestolnice kulture (EPK) v višini 1,4 milijona evrov ni ugodila. Po besedah poslanke SD Majde Potrata je država zagotovila obljubljeni del programskih sredstev, za investicije pa mariborska občina ni zagotovila pogojev za črpanje sredstev.

Maribor, Snežni stadion. Podžupan občine Maribor Janez Ujčič. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv: STA

Maribor, Snežni stadion.
Podžupan občine Maribor Janez Ujčič.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv: STA

Najnovejši klic na pomoč, ki ga je v sredo na vlado naslovil podžupan Maribora Janez Ujčič, je Potrata na današnji novinarski konferenci v Mariboru označila za predvolilno akcijo in "še en prispevek iz zakladnice mariborske politične folklore".

Poudarila je, da je razdelitev obveznosti med državo in mestom do EPK že od vsega začetka jasna in nazadnje januarja se je vlada zavezala, da bo prispevala po 10 milijonov evrov za Umetnostno galerijo Maribor in Mariborsko knjižnico ter krila polovico stroškov za program. Ta sredstva naj bi bila kljub rebalansu državnega proračuna zagotovljena, o ostalih številkah pa naj ne bi bilo govora in v trenutnih kriznih časih jih tudi ni realno pričakovati. "Dejstvo je, da ne za galerijo ne za knjižnico stvari niso pripravljene tako daleč, da bi se sredstva lahko začela črpati," je dodala.

Tudi državni sekretar na ministrstvu za kulturo Jožef Školč je pred dnevi za Radio Maribor povedal, da mariborska občina ni pravočasno zagotovila ustrezne dokumentacije. "Imate sredstva na razpolago, a ne zagotovite pogojev, da bi jih lahko črpali. Drugače se pomagati ne da," je poudaril. "Govorimo tudi o kulturi ravnanja z javnimi sredstvi. Preprosto ni mogoče iz tedna v teden spreminjati načrtov in pričakovati, da se bo za vsak nov načrt našel denar," je še menil.

Podžupan Ujčič, sicer kandidat DeSUS na prihajajočih parlamentarnih volitvah, po drugi strani vztraja, da vlada ni izpolnila januarske obljube o sredstvih iz drugih resorjev, ne le kulturnega. S tega naslova so si Mariborčani obetali sedem milijonov evrov, nazadnje pa prosili za vsaj 1,4 milijona evrov. "Obžalujemo dejstvo, da naš poziv sploh niso obravnavali na vladi, ampak je vladni kabinet dopis poslal ministrstvu za kulturo, ki tako ali tako nima denarja. Dejstvo je, da bi vlada lahko ta problem z lahkoto rešila, če bi imela politični interes in voljo," je v današnji izjavi za javnost ocenil Ujčič.

Po njegovih besedah bi bil ta dodaten denar namenjen predvsem programskemu sklopu EPK Terminal 12, ki zajema glavne umetniške presežke, a zanj nimajo ustreznega prizorišča. Nazadnje se je govorilo o uporabi hale v nekdanji tovarni TVT Boris Kidrič, a se je zapletlo pri vprašanju, od kod dobiti denar za njeno prenovo in vzdrževanje.

Ujčič je še vedno prepričan, da je na TVT mogoče računati. "Programski direktor Mitja Čander išče nove rešitve za ta problem. Mogoče se bomo obrnili še na novo vlado; pri tem bomo morda izgubili nekaj mesecev, a računamo, da bo nova vlada imela več posluha," je dejal.