Slovenija 12.11.2011 7:00

Beethovnova Slavnostna maša za zlati abonma

Ljubljana, 12. novembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi ob 20. uri nastopil eden najboljših profesionalnih zborov Collegium Vocale Gent. Skupaj z ansamblom Akademije Chigiana iz Siene in Orkestrom Elizejskih poljan bo v okviru zlatega abonmaja poustvaril Beethovnovo Slavnostno mašo (Misso solemnis). Dirigiral bo Philippe Herreweghe.

Colegium Vocale Gent, v letošnjem letu kulturni ambasador Evropske unije, je leta 1970 na pobudo Philippa Herreweghea ustanovila skupina študentov Univerze v Gentu. Šlo je za eno prvih zasedb, ki je k poustvarjanju baročne vokalne literature pristopila z novega gledišča. Sestav je zasnoval transparenten zvok, dosegel mednarodno slavo in prodrl na največja koncertna prizorišča in festivale po svetu.

Zbor izvaja širok repertoar raznolikih slogovnih obdobij. Najbolj prepoznaven je po glasbi nemškega baroka, še zlasti vokalnih del Johanna Sebastiana Bacha, vedno bolj pa se specializira tudi za romantično glasbo in oratorije. V ta namen se je leta 2009 povezal z Accademio Chigiano iz italijanske Siene, izoblikoval se je skupni simfonični zbor z naborom pevcev iz vse Evrope.

Poleg lastnega baročnega orkestra Collegium Vocale Gent sodeluje s številnimi instrumentalnimi zasedbami, specializiranimi za zgodovinsko pristno glasbeno poustvarjanje, kot so Orkester Elizejskih poljan (Orchestre des Champs Elysees), Freiburški baročni orkester in Akademija za staro glasbo iz Berlina. Ustvarja tudi v sodelovanju z največjimi simfoničnimi orkestri, kot so Kraljeva flamska filharmonija, Rotterdamski filharmonični orkester, Budimpeški festivalski orkester in amsterdamski Kraljevi orkester Concertgebouw.

Orkester Elizejskih poljan na avtentičnih glasbilih izvaja glasbo od srede 18. do prvih desetletij 20. stoletja, od Haydna do Mahlerja. Je hišni orkester pariškega Gledališča Elizejskih poljan in Palače lepih umetnosti v Bruslju. Nastopa po najimenitnejših koncertnih dvoranah sveta, vodi ga njegov ustanovitelj in glavni umetniški direktor Herreweghe.

Philippe Herreweghe je poleg Collegiuma Vocale Gent ustanovil še druge odlične ansamble in postal glasbeni direktor prenekatere znane ustanove: Academies Musicales de Saintes in Kraljeve flamske filharmonije, s katero je v Ljubljani nastopil pred nekaj leti. Herreweghe s premišljeno interpretacijo in historično korektnostjo izvaja dela od renesanse do sodobnosti ter išče nove glasbene izzive. V zadnjem času izvaja zlasti simfonična dela od Beethovna do Mahlerja, piše v koncertnem listu.