Slovenija 11.11.2011 14:22

Izšel zbornik Blejski grad - 1000 let

Bled, 11. novembra - Ob tisočletnici prve omembe Blejskega gradu je v nakladi tisoč izvodov izšla knjiga, v kateri se je 15 avtorjev različnih strok lotilo pomena, zgodovine in novih pogledov na omenjeno gorenjsko znamenitost. Grad je v slavnostnem letu sicer do konca oktobra obiskalo več kot 200.000 ljudi, so povedali na današnji novinarski konferenci na Bledu.

Bled, Blejski grad. Predstavitev zbornika Blejski grad 1000 let prve omembe. Foto: Sašo Pipan/STA

Bled, Blejski grad.
Predstavitev zbornika Blejski grad 1000 let prve omembe.
Foto: Sašo Pipan/STA

Bled, Blejski grad. Predstavitev zbornika Blejski grad 1000, let prve omembe. Predsednik Muzejskega društva Bled Srečo Vernig, direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Toman, urednik Marko Vidic in direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik. Foto: Sašo Pipan/STA

Bled, Blejski grad.
Predstavitev zbornika Blejski grad 1000, let prve omembe.
Predsednik Muzejskega društva Bled Srečo Vernig, direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Toman, urednik Marko Vidic in direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik.
Foto: Sašo Pipan/STA

Bled, Blejski grad. Predstavitev zbornika Blejski grad, 1000 let prve omembe. Urednik Marko Vidic in direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik. Foto: Sašo Pipan/STA

Bled, Blejski grad.
Predstavitev zbornika Blejski grad, 1000 let prve omembe.
Urednik Marko Vidic in direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik.
Foto: Sašo Pipan/STA

Bled, Blejski grad. Predstavitev zbornika Blejski grad, 1000 let prve omembe. Predsednik Muzejskega društva Bled Srečo Vernig in direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Toman. Foto: Sašo Pipan/STA

Bled, Blejski grad.
Predstavitev zbornika Blejski grad, 1000 let prve omembe.
Predsednik Muzejskega društva Bled Srečo Vernig in direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Toman.
Foto: Sašo Pipan/STA

Bled, Blejski grad. Predstavitev zbornika Blejski grad, 1000 let prve omembe. Blejski župan Janez Fajfar. Foto: Sašo Pipan/STA

Bled, Blejski grad.
Predstavitev zbornika Blejski grad, 1000 let prve omembe.
Blejski župan Janez Fajfar.
Foto: Sašo Pipan/STA

Bled. Blejski grad. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhivski posnetek

Bled.
Blejski grad.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhivski posnetek

Zbornik je nastal v sodelovanju Zavoda za kulturo Bled, Narodnega muzeja Slovenije in Muzejskega društva Bled. Na 248 straneh bralec pobližje spozna zgodovino gradu, njegovih lastnikov in okoliških prebivalcev, geološko zgradbo hriba pod gradom, arheološka odkritja, prenove in upodobitve, znamenite obiskovalce gradu in pešpot od Bleda do Briksna.

Pobudo za nastanek zbornika je dal predsednik Muzejskega društva Bled Srečo Vernig, ki si je po izidu publikacije zaželel, da bi na Bledu lahko organizirali arheološke tabore, s katerimi bi razkrili bogato zgodovino kraja. Zbornik naj bi po njegovih besedah služil predvsem promociji Bleda in ne zaslužku, zato njegova cena tudi ne dosega 20 evrov.

Na Zavodu za kulturo Bled so ob okrogli obletnici večino truda sicer namenili prireditvam ter ureditvi osvetljene poti z grajskega kopališča, galerije Stolp in nove kovačnice, z degustacijskim prostorom so nadgradili vinsko klet, oktobra pa posadili cepič najstarejše trte iz Maribora. Grad je letos obiskalo že več kot 200.000 ljudi, omenjene investicije pa so financirali s 500.000 evri, zbranimi z vstopninami, je povedal direktor zavoda Matjaž Završnik.

Pri pripravi zbornika je sodeloval tudi Narodni muzej Slovenije, ki je tisočletnico gradu poleg tega obeležil s prenovo tamkajšnje muzejske zbirke, z izdajo slovenskih in angleških zgibank in z gostujočo razstavo o Primožu Trubarju, kjer je sodeloval tudi blejski mojster Janez Rozman, je vlogo muzeja predstavila njegova direktorica Barbara Rupnik.

Zbornik bo v bližnji prihodnosti po Završnikovih besedah preveden tudi v angleščino, najbrž pa še v kakšen tuj jezik, na Bledu pa bodo tisočletnico prve omembe gradu v zgodovinskih virih obeležili še z zaključno slovesnostjo 2. decembra v Festivalni dvorani, je še napovedal direktor Zavoda za turizem Bled.

Blejski grad, ki naj bi bil po ohranjeni dokumentaciji najstarejši na Slovenskem, je bil v pisnih virih prvič omenjen v darovnici, s katero ga je nemški cesar 22. maja 1011 kot castellum Veldes podaril briksenškim škofom. Blejski grad je po 800 letih fevdalnega reda prešel v zasebno last, leta 1937 v last Zadružne gospodarske banke in nato države.