Svet 13.11.2011 5:30

V Oslu opustili načrt o preselitvi Munchovega muzeja

Oslo, 13. novembra - Mestni svet v norveškem Oslu je sklenil opustiti načrt, po katerem naj bi se Munchov muzej, ki hrani največjo zbirko del Edvarda Muncha (1863-1944), preseli s sedanje na novo lokacijo v bližini opere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicijska ljudska desničarska stranka in nekaj levo usmerjenih strank, ki imajo skupaj večino v mestnem svetu, so namesto tega predlagale, naj se napravi študija, ki bo pokazala, ali lahko muzej z nekaj preureditvami in prizidkom ostane na sedanji lokaciji, ali pa naj se ga preseli in priključi Narodni galeriji. Rezultati študije naj bi bili objavljeni prihodnje leto.

Prejšnji mestni svet, občinske volitve so bile v septembru, je namreč leta 2008 sprejel odločitev, da se Munchov muzej preseli v novo stavbo, v kateri naj bi bila še en muzej in knjižnica. Stavbo naj bi zgradili zraven operne hiše, futuristične strukture, ki je že postala eden od simbolov mesta. Nov kulturni center naj bi vrata odprl leta 2014, ko bodo na Norveškem obeležili 200. obletnico ustave.

Vendar pa se opozicija in levo usmerjene stranke med drugim niso strinjale s stroški gradnje in samo obliko stavbe.

Edvard Munch je ob svoji smrti mestu Oslo zapustil okrog 1100 slik, 15.500 grafik, 4700 skic in šest skulptur. Munchov muzej se je na naslovnicah časopisov znašel leta 2004, ko so iz muzeja ukradli Munchovi deli Krik in Marija, našli so jih po dveh letih. Muzej so po tem dogodku tudi temeljito prenovili in močno izboljšali varnost.