Slovenija 14.11.2011 13:12

V SMG svetovna praizvedba Koltesove predstave Nickel Stuff

Ljubljana, 14. novembra - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo v soboto svetovna praizvedba predstave Nickel Stuff, nastale po filmskem scenariju francoskega dramatika Bernarda-Marie Koltesa iz leta 1985. Predstavo v režiji in dramaturgiji Ivice Buljana je koproducirala SNG Opera in balet Ljubljana.

Pričujoča predstava je sedma Buljanova režija Koltesa. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, je bil Bernard-Marie Koltes (1948-1989) oboževalec kung-fuja in plesnih filmov. Scenarij za film Nickel Stuff je bil nastavek za tretji del Vročice sobotne noči, v katerem naj bi nastopala John Travolta in Robert De Niro.

Koltes dogajanje postavi v imaginarno predmestje Londona, med mlade Jamajčane. Glavni junak je Tony, po očetu italijansko-britanskega rodu, njegova mama pa je Indijka. Tony je dve leti zapored zmagal na plesnem tekmovanju v lokalnem baru Nickel, tokrat pa se na tekmovanju ni pojavil. Zmagovalec postane mladi temnopolti Babilon. Tony po spletu okoliščin, ki jim nikakor, tudi s plesom, ne uspe ubežati, postane morilec.

Po besedah Buljana je zgodba neke vrste film noir, ki se dogaja med zakotno trgovino, ki jo vodi Armenec Gurian, cestami in mostovi londonskih predmestij in zadimljenim barom Nickel. Po besedah prevajalke Suzane Koncut besedilo osvetljuje Koltesa z drugačnega vidika, kot smo navajeni. Besedilo ponuja malo dramskega govora, dialogi predstavljajo le eno četrtino besedila, ostalo so tehnični opisi.

Glavno vlogo plesalca Tonyja ima v predstavi Primož Bezjak. Povedal je, da je bilo za igralce zanimivo vprašanje, kako prenesti film na gledališki oder. Kot je dejal Buljan, so v postavitvi poskušali rekonstruirati multikulturni London iz sredine 80. let, vendar ne realistično, saj je to obdobje z današnjega vidika tako drugačno, da je imel občutek "kot bi bral Balzaca".

Janja Majzelj, ki igra Gurianovo hčer, je dejala, da rada ustvarja z ljudmi, ki sami sebe presenečajo, vseeno pa ima igra nekaj "buljanovskih elementov". Nastopajo še Marinka Štern kot Tonyjeva mater, Matej Recer kot Robert, Joseph Bunn kot Tonyjev konkurenčni plesalec Babilon, Damjana Černe kot Jackie, Jernej Gašperin kot Jo in Ivan Godnič kot Gurian.

Kot asistent režije je pri predstavi sodeloval Robert Waltl, kostume je zasnovala Ana Savić Gecan. Scenografijo, video in luči je oblikoval umetniški dvojec son:DA (Metka Golec in Miha Horvat). Glasbo je napisal Mitja Vrhovnik Smrekar, ton pa je oblikoval Silvo Zupančič.