Slovenija 15.11.2011 6:00

V Mariboru že 18. konferenca Cobiss 2011

Maribor, 15. novembra - V Mariboru se danes začenja dvodnevna mednarodna konferenca Cobiss 2011. To bo že 18. mednarodna konferenca, ki jo vsaki dve leti organizira Institut informacijskih znanosti v Mariboru (Izum). Letos se je bo udeležilo okoli 400 gostov iz desetih držav, med katerimi bodo slovenski in tuji strokovnjaki.

Knjižničarji in informatiki bodo tokrat razpravljali o prostem pretoku bibliografskih informacij ter o raziskovalni dejavnosti v mreži Cobiss.Net. Po besedah organizatorja konference Francija Pivca ta zajema že okoli 670 knjižnic iz šestih držav v regiji in se še širi. Kot pravi, gre za "neviden", vendar zelo pomemben vidik dolgoročnega povezovanja med državami na področjih kulture, izobraževanja in znanosti.

Udarne teme bodo na sporedu prvi dan konference, medtem ko bo drugi dan namenjen konkretnim vsebinskim in tehnološkim temam ter prvemu srečanju Alumni podiplomskega študija Cobiss. Konferenca bo ponudila obilo priložnosti za medsebojno spoznavanje, obnavljanje strokovnih in osebnih znanstev ter izmenjavo izkušenj. Med uglednimi predavatelji bo predsednik največjega svetovnega bibliografskega servisa OCLC Jay Jordan.

Izum je nosilec modernizacije knjižničarstva v regiji. Projekt Cobiss.Net, ki ga izvaja že več let, je tudi oblika mednarodne pomoči Slovenije drugim državam, prav ta njegova vloga pa je pred dnevi dobila potrditev na generalni skupščini Unesca, ko je bil Izum kot prvi v Sloveniji razglašen za "center pod pokroviteljstvom Unesca".