Svet 20.11.2011 6:00

V Madridu razstava Eremitaž v Pradu

Madrid, 20. novembra - V madridskem muzeju Prado so na ogled postavili gostujočo razstavo del iz zbirke ruskega muzeja Eremitaž. Pod naslovom Eremitaž v Pradu je do 25. marca na ogled 120 eksponatov, ki pričajo o izjemni pestrosti in odličnosti zbirk tega ruskega muzeja in ki časovno pokrivajo obdobje od 5. stoletja p.n.št. do 20. stoletja.

Zbirke muzeja Eremitaž segajo od arheoloških zbirk, do zbirk dekorativne umetnosti, njegove slikarska in kiparska zbirka ter zbirka risb pa ga uvrščajo med vodilne svetovne muzeje. Predstavitev v muzeju Prado je prva tako obsežna predstavitev del iz zbirke Eremitaža v Španiji.

Vanjo je vključenih skoraj 90 del iz slikarske in kiparske zbirke ter zbirke risb, ob njih pa so predstavljeni še arheološki eksponati, predmeti dekorativne umetnosti, dvorna oblačila in pohištvo, je mogoče izvedeti na spletni strani muzeja Prado.

Razstava je nastala v sklopu projekta izmenjave med muzejema. V začetku leta so bila dela iz madridskega Prada že na ogled v Sankt Peterburgu na razstavi z naslovom Prado v muzeju Eremitaž. Razstava je s 600.000 obiskovalci postala ena najuspešnejših razstav v muzej Eremitaž. Obe razstavi sicer sodita v sklop špansko-ruskega leta 2011.

Razstava sobane v muzeju Prado začasno spreminja v "mali Eremitaž". Obiskovalcem ponuja priložnost, da se seznanijo ne le z izborom del iz te izjemne zbirke, ampak tudi s samo zgodovino stavbe, ki je bila v 18. stoletju rezidenca Katarine Velike. Postavitev se začne s portreti Petra Velikega, Katarine Velike in Nikolaja I. ter izborom dvornih oblačil in pohištva.

Med slikami, ki so jih za to priložnost pripeljali v Španijo, velja omeniti Tizianovega Sv. Sebastjana, Caravaggiovega Igralca na lutnjo, Sv. Sebastjana, ki ga je naslikal Ribera in Velazquezovo sliko Trije možje pri mizi. V razstavo sta vključeni še dve Rembrandtovi sliki, med risbami pa velja omeniti dela Dürerja, Rubensa, Watteauja in Ingresa.

V delu, kjer je predstavljeno kiparstvo, velja omeniti Berninijevo terakotno študijo za delo Zamaknjenje svete Tereze. V Pradu je na ogled tudi več pomembnih del impresionističnega in postimpresionističnega slikarstva, med njimi dela Moneta, Cezanna, Renoirja, Gauguina in Matissa. Razstavo sklenejo dela predstavnikov ruske avantgarde.