EPK 2012 20.11.2011 10:04

V Novem mestu v sklopu EPK najdražji projekt rock opera Človek z bombami

pripravil Rasto Božič

Novo mesto, 20. novembra - V mestni občini Novo mesto, partnerici EPK, bodo poleg osnovnih petih pripravili še 16 dodatnih projektov. Skupna vrednost vseh znaša nekaj več kot pol milijona evrov, najdražji projekt pa bo rock opera Človek z bombami, ki jo bosta v koprodukciji pripravila Anton Podbevšek Teater (APT) in Rock Otočec.

Novo mesto. Anton Podbevšek Teater. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Anton Podbevšek Teater.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedala referentka za kulturo mestne občine Novo mesto Sandra Boršić, bosta polovico zneska za novomeške projekte - 283.500 evrov - pokrila krovni zavod Maribor 2012 oziroma ministrstvo za kulturo, drugo polovico pa novomeška občina.

Novomeški osnovni projekti bodo po njenih besedah tudi najdražji. Za rock opero Človek z bombami, ki govori o avantgardistu Antonu Podbevšku in jo bosta APT ter Rock Otočec izvedla v okviru ustaljenega otoškega festivala, bodo namenili 200.000 evrov.

Dolenjski muzej bo za celoletni projekt Mesto situl in za posodobitev etnološke razstave dobil 60.000 evrov, zavod LokalPatriot za poletna festivala Fotopub in Jazzinty 86.000 evrov ter Rock Otočec za izvedbo festivala še 40.000 evrov, je navedla.

Ob omenjenih osnovnih projektih bodo v Novem mestu prihodnje leto pripravili še dodatne v skupni vrednosti 181.000 evrov. Med temi bo zavod LokalPatriot dobil podporo za izvedbo festivala Muzejski vrtovi in natečaja Fotografska izkušnja, Zavod za turizem za označitev mestne kulturne dediščine, založba Goga za projekt Hiša kulture, zavod Situla za Veleblagovnico Situla, novomeška enota Zgodovinskega arhiva za projekt Kronist Novega mesta.

Med izvajalci dodatnih vsebin bodo še pevski zbor Pomlad, Plesni studio Novo mesto, Glasbena šola Marjana Kozine, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Pihalni orkester Krka, galerija Simulaker, Klub prijateljev IMV in Kulturni center Janeza Trdine (KCJT).

Začetek projekta EPK 2012 bodo 21. januarja označili z otvoritveno slovesnostjo in muzikalom Sneguljčica v izvedbi novomeškega Društva naprej-nazaj, konec prihodnjega leta pa naj bi - namreč projekt še ni potrjen - KCJT pripravil zaključno slovesnost z mednarodnim večmedijskim projektom novomeškega, pretežno v New Yorku delujočega saksofonista Igorja Lumperta.

Kot je nadaljevala Boršićeva, so v sklopu priprav na EPK v Novem mestu obnovili stavbo in prostore Anton Podbevšek Teatra. Po njenih podatkih je za omenjeno prenovo ministrstvo za kulturo namenilo dva milijona evrov, novomeška občina pa je zanjo prispevala še približno 800.000 evrov.

Občina je svoj del prispevka za izvedbo projekta EPK za tekoče leto že zagotovila, za prihodnje leto pa naj bi ga po sprejetju novega občinskega proračuna, predvidoma januarja ali februarja, je pojasnila Boršićeva in povzela, da z mariborskim zavodom korektno sodelujejo.

Ocenila je še, da je razumljivo, da se daje mariborskim projektom, ki jim pripada polovica celotnega projekta EPK, medtem ko novomeški dosegajo slabo desetino, večji poudarek.