EPK 2012 20.11.2011 10:00

Na Ptuju EPK v znamenju kurentovanja in poletnih festivalov

pripravila Andreja Seršen Dobaj

Ptuj, 20. novembra - Osrednje dogajanje v okviru EPK prihodnje leto v partnerskem mestu Ptuj se bo vrtelo okoli kurentovanja in poletnih festivalov. Vrednost dogodkov v letu 2012, ki so uvrščeni v 24 različnih programov, ocenjujejo na 1,7 milijona evrov.

Ptuj. Pustovanje, kurent. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Ptuj.
Pustovanje, kurent.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Ptuj. Pustovanje, kurent. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Ptuj.
Pustovanje, kurent.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

"Rdečo nit EPK za naše mesto je že v bruseljski prijavi leta 2007 predstavljal festival umetnosti in dediščine, zato smo pozvali vse ustvarjalce na različnih področjih, naj poskušajo snovati projekte z vsebinskim izhodiščem v bogati dediščini našega območja, predvsem pustni dediščini," je za STA povedala Maja Leber iz informacijske pisarne EPK - Ptuj.

Na to osrednjo nit bo vezano predvsem dogajanje v spomladanskem času. Tako imenovani festival umetnosti in dediščine je razdeljen na "umetniški" Artfest in "etnografski" Etnofest. Prvi med drugim zajema glasbeno-gledališko predstavo Korantova svatba in slikarski Ex-tempore, drugi pa prvo medcelinsko srečanje etnografskih likov z vsega sveta, tradicionalno pustno povorko, prikaz običajev, mednarodno srečanje pihalnih godb, znanstveni simpozij, delavnice ter predstave na temo kurentovanja.

Drugi večji sklop dogajanja v okviru EPK na Ptuju so poletni festivali. "Ptuj je v preteklih letih izoblikoval dokaj pestro ponudbo poletnih festivalov. Znotraj tega imamo festivale sodobne umetnosti, glasbeni festival in Dneve poezije in vina," je pojasnila Lebrova.

Vzporedno bodo potekali še festival komornega gledališča, Rimske igre, študentski Terasafest, filmski festival Primus, Kino brez stropa, razstava del avstrijskega umetnika Oskarja Kokoschke in fotografski projekt Topographia Ducatus Sloveniae Modernae.

Vrednost ptujskih projektov, ki se bodo v letu 2012 sofinancirali iz zavoda Maribor 2012, ocenjujejo na 1,7 milijona evrov. Od tega bodo samo za kurentovanje namenili 890.000 evrov, s čimer je to finančno daleč najtežji projekt EPK.

Kar zadeva investicije, je Ptuj kljub velikopoteznim načrtom dočakal le začetek obnove dominikanskega samostana. "Nismo preko trupel lovili roka, da bi v naslednjem letu zaživel celoten kompleks. Najpomembnejši moment je, da se je skozi EPK ta obnova začela in da se bo nato v prihodnjih letih postopno prenovil ves kompleks," je pojasnila Lebrova. Prva faza investicije znaša nekaj več kot tri milijone evrov in naj bi bila zaključena avgusta 2012.

Priprave na EPK na Ptuju so spremljale določene razprtije med lokalnimi akterji, zaradi česar ima to partnersko mesto dva "koordinatorja" projekta. Programski del EPK vodi Franc Mlakar, medtem ko je vodja investicijskega odbora Aleš Arih. Prav tako je letos poleti prišlo do spora med občino in organizatorji poletnih festivalov glede vodenja finančnih tokov, ki pa ga danes vsi udeleženi pojasnjujejo kot že rešen, "medijsko napačno predstavljen problem".

"Z vsemi izvajalci zelo dobro sodelujemo in smo zelo zadovoljni s potekom priprav," je pojasnila Lebrova. To naj bi veljalo tudi za sodelovanje z zavodom Maribor 2012. "Komunikacija teče in program, ki je zdaj na mizi, je usklajen. Je to, kar si mi in oni skupaj predstavljamo."