Slovenija 19.11.2011 10:00

V rojstni hiši Mirana Jarca bo domovala črnomaljska muzejska zbirka

Črnomelj, 19. novembra - Rojstno hišo v Črnomlju rojenega pesnika in pisatelja Mirana Jarca, v kateri je delovala stara črnomaljska glasbena šola, bodo prenovili in prihodnje leto v njo preselili mestno muzejsko zbirko. Črnomaljska občina je 85 odstotkov denarja za 1,1 milijona evrov vredno naložbo dobila iz evropskih virov, razliko pa bo pokrila sama.

Novo mesto. Doprsje Mirana Jarca, delo kiparja Jakoba Savinška. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Doprsje Mirana Jarca, delo kiparja Jakoba Savinška.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Črnomelj. Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Črnomelj.
Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Kot je sporočila črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, bo z umestitvijo muzejske in galerijske dejavnosti v Jarčevo rojstno hišo, ki so jo leta 2009 razglasili za kulturni spomenik, ta dobila novo vsebino, mestna muzejska zbirka pa primerne prostore.

Hkrati bodo z novo pridobitvijo na območju z nekaj objekti, ki že prispevajo k razvoju občinske kulturne dejavnosti, poživili utrip mestnega jedra in popestrili mestno turistično ponudbo, je pojasnila županja.

Črnomaljski občinski svet je imenoval strokovno komisijo, ki bo določila končno vsebino muzejske zbirke, s katero bi radi predstavili zgodovino Črnomlja, pregled njegovih arheoloških in zgodovinskih obdobij pa bodo vpeli v širši okvir Bele krajine, je zapisala Čemas Stjepanovičeva. Dodala je, da naj bi del stalne razstave zajemal tudi zbirko del Božidarja Jakca, ki jih hrani črnomaljska občina.

Prenova Jarčeve hiše na Ulici Mirana Jarca številka 3 obsega gradbeno obrtniška in instalacijska dela, opremo razstavnih prostorov, depojev in pisarn ter prenovo pročelja in strehe. V hišo bodo vgradili dvigalo in z njim omogočili obisk tudi gibalno omejenim ljudem, je še sporočila črnomaljska županja.

Miran Jarc se je rodil 5. julija 1900 v Črnomlju. Njegova družina se je zaradi očetove uradniške službe večkrat selila in tako so Jarčevi prišli v Novo mesto, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Po maturi leta 1918 je v Zagrebu vpisal študij jezikov, po ustanovitvi ljubljanske univerze pa je leto pozneje študij nadaljeval v Ljubljani, a ga ni končal.

Leta 1923 je opravil enoletni abiturientski tečaj ter vse do leta 1942 v Kreditni banki v Ljubljani delal kot bančni uradnik. Omenjenega leta so ga med junijskim policijskim lovom v Ljubljani kot člana Osvobodilne fronte aretirali in obsodili na internacijo v Italiji, vendar so partizani vlak z ujetniki pri Verdu nad Vrhniko ustavili. Jarc je nato odšel v partizane, kjer je 24. avgusta istega leta padel med roško ofenzivo. Kočevski rog je 42-letnemu umetniku, iskalcu resnice in lepote, postal zadnje domovanje.