Svet 16.11.2011 13:06

Filmska nagrada lux letos Snegu na Kilimandžaru

Strasbourg, 16. novembra - Filmsko nagrado Evropskega parlamenta lux za leto 2011 je danes v Strasbourgu prejel film Sneg na Kilimandžaru (Les neiges du Kilimanjaro) francoskega režiserja Roberta Guediguiana. Film raziskuje delavsko vprašanje z dilemami, s katerimi se sooča odpuščeni sindikalist, potem ko ga oropa odpuščeni sodelavec v nezavidljivem socialnem položaju.

Guediguian na podelitvi nagrade ni bil navzoč, v zahvali, ki jo je ob priložnosti prebral producent Marc Bordure, pa je poudaril, da je treba varovati tri stebre Francije in Evrope: svobodo, bratstvo in enakost. To je, kot je še zapisal, tudi sporočilo filma.

Nagrada, vredna približno 90.000 evrov, vključuje podnaslavljanje filma v 23 uradnih jezikov Evropske unije, vključno s prilagoditvijo za slepe ali slušno prizadete gledalce, ter izdelavo 35 mm kopij ali digitalnih kino paketov za vsako državo članico.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je na podelitvi poudaril, da je nagrada lux v primerjavi z drugimi filmskimi nagradami posebna, ker se ukvarja z vprašanjem, kaj danes pomeni biti državljan EU. "Kinematografija je ogledalo družbe in kaže, kje smo, kdo smo, kam gremo, kaj želimo in še posebej, kaj želijo naši državljani," je dejal.

Poudaril je še, da Evropa ni zgolj gospodarska, temveč tudi kulturna velesila. "Lux nas opominja, da je tisto, kar nas združuje, močnejše od tistega, kar nas ločuje. Kaže tudi, da se evropska filmska industrija nima česa sramovati pred drugimi," je še dejal Buzek.

Zmagovalca so izmed treh finalistov izglasovali evropski poslanci. Za letošnjo nagrado sta se poleg zmagovalnega potegovala še filma "Attenberg" režiserke Athine Rachel Tsangari in "Play" režiserja Rubena Östlunda.

Nagrado lux je Evropski parlament ustanovil leta 2007 kot simbolno dejanje posvečenosti parlamenta evropski filmski industriji. Lani je nagrado prejel nemški film "Die Fremde" (Tujka) režiserke Feo Aladag.