EPK 2012 20.11.2011 10:01

Murska Sobota v projektu EPK stavi na sodobno umetnost

pripravila Andreja Seršen Dobaj

Murska Sobota, 20. novembra - Program EPK prihodnje leto v Murski Soboti je osredotočen na sodobno umetnost. Med vrhunci znotraj skupno 19 programov bosta festival sodobnega plesa Fronta in projekt Odkrito/Zakrito, ki se ukvarja s simboliko vrat. Vrednost programa za leto 2012 ocenjujejo na nekaj manj kot 600.000 evrov.

Nekateri programi že tečejo. Pokrajinski muzej Murska Sobota je konec oktobra postavil razstavo slovanske poselitve Prekmurja, še prej pa tudi delček projekta Odkrito/Zakrito, na katerem so predstavili spodnje perilo in predmete za osebno higieno.

Finančno največji projekt EPK v Murski Soboti so tradicionalno množično obiskani Soboški dnevi z raznovrstnimi prireditvami na različnih prizoriščih, za katere bo v letu 2012 iz zavoda Maribor 2012 namenjenih 81.600 evrov.

Po finančni teži jim sledijo projekt Odkrito/Zakrito s 65.000 evri, festival Fronta pod umetniškim vodstvom Matjaža Fariča in Soboško poletje s klubsko glasbo s po 60.000 evri. Veliko pomena dajejo tudi mrežnemu projektu Uf, industrija, kjer bodo predstavili tekstilni design oziroma tradicijo tovarne Mura, je za STA povedala koordinatorka za EPK v Murski Soboti Mojca Breščak.

Galerija Murska Sobota se bo v EPK vključila z mednarodno razstavo papirnatih skulptur "From Page to Space", pregledno razstavo del pionirja slovenskega stripa Mikija Mustra ter gostujočo razstavo iz pobratenega mesta Ingolstadt.

V bogatejši podobi bodo izvedeni festivali klasične glasbe PAC, narečne literature Dialekta in mladinske literature Oko besede. Novi gledališki izzivi bodo v Prekmurje pripeljali najkakovostnejše slovenske gledališke produkcije, kiparka Irena Brunec Tebi bo po mestu postavila devet bronastih "panonskih" muz, Društvo likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije bo izdelalo plastike za cestna krožišča. Prav tako bodo posneli film o vojni za Prekmurje, označili arhitekturno dediščino mesta, prevedli roman Ferija Lainščka Sprehajališča za vračanje ter izvedli delavnico novih balad in romanc.

Vsebine so večkrat spreminjali. "Leta 2007 smo se želeli osredotočiti na multikulturni prostor, ki ga Pomurje pooseblja. Potem pa so se nam trikrat zgodile menjave programskih sklopov, zato smo se morali vedno na novo prilagajati," je pojasnila Breščakova. Na koncu so se osredotočili na sodobno umetnost.

V Murski Soboti so februarja letos odprli prenovljeno Gledališče Park. "Osebno menim, da se obnova ne bi zgodila, če ne bi bilo EPK. A denarja za to nismo dobili z ministrstva za kulturo, ampak smo investicijo speljali prek regionalnega razvojnega programa. Medtem ko so ostale občine ta denar vlagale v ceste in podobno, smo ga mi vložili v kulturo," je pojasnila Breščakova. Preureditev nekdanje kinodvorane je stala 3,6 milijona evrov.

Za EPK so leta 2007 načrtovali še dve investiciji, to je multikulturni center in vas sožitja. Z njima so kandidirali na razpisu ministrstva za kulturo, a pri tem niso bili uspešni. Naknadno so med investicijske načrte vključili tudi obnovo murskosoboškega gradu, a tudi tu niso uspeli dobiti sredstev.

Zaradi tega je Murska Sobota vse do zadnjega odlašala s podpisom partnerske pogodbe z zavodom Maribor 2012. Na koncu je pogodbo kljub vsemu podpisala, pa čeprav z delovanjem omenjenega zavoda ni zadovoljna. "Težko razumem, da lahko pet koordinatorjev v partnerskih mestih vse pokriva, tam pa 70 ljudi ne zmore ničesar," je dejala Breščakova. Kritična je predvsem do pomanjkljive promocije EPK ter nerazumevanja postopkov za črpanje denarja iz mestnih proračunov.