Slovenija 19.11.2011 4:00

Slovenska gledališča se pridružujejo Evropski noči gledališč

Ljubljana, 19. novembra - V 87 mestih po Evropi bo danes potekala Evropska noč gledališč, ki se ji letos prvič pridružuje tudi 15 slovenskih gledališč. Kot je dejal umetniški vodja gledališča Glej Marko Bulc, je projekt v prvi vrsti namenjen povezovanju gledališč med seboj in z občinstvom. Na današnji dan bodo po Evropi uprizorili več kot 260 predstav.

Ljubljana. Gledališče Glej. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče Glej.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Maribor. Lutkovno gledališče Maribor. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Lutkovno gledališče Maribor.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Pri projektu, ki poteka tretje leto zapored tretjo soboto v novembru, trenutno poleg Slovenije sodelujejo še Avstrija, Hrvaška, BiH, Slovaška, Črna gora in Srbija. V Sloveniji se je projektu letos pridružilo 15 gledališč iz sedmih mest s 15 predstavami.

S predstavami bodo sodelovali SNG Drama Ljubljana, SNG Nova Gorica, Prešernovo gledališče Kranj, Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor, Mini teater, Plesni teater Ljubljana, Bunker - Stara elektrarna, Gledališko društvo Radeče, Prosvetno društvo Vrhovo, Teatro Matita, Gledališče Glej, KUD France Prešeren, Kulturni center Španski borci in Slovensko ljudsko gledališče Celje. Poleg naštetih pilotni projekt v Sloveniji podpira tudi Center urbane kulture Kino Šiška.

V Sloveniji je koordinator projekta gledališče Glej. Kot je Bulc dejal za STA, si želi, da bi projekt postal tradicionalen in da bi naslednje leto v eni noči povezal več kot 100 slovenskih gledališč.

Dolgoročni cilj je doseči raven, ko bi si države na določen dan v letu tudi mednarodno izmenjale predstave in občinstvu ponudile možnost ogleda tako domače kot tuje gledališke produkcije.