Slovenija 17.11.2011 12:14

Za sklep Meseca oblikovanja razstava v SEM

Ljubljana, 17. novembra - Z odprtjem razstave, naslovljene "A.L.I.C.E. Show Me Your Dream" se bo drevi ob 20. uri v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) v Ljubljani sklenil Mesec oblikovanja. Ob odprtju bodo razglasili nagrajenca mednarodnega natečaja na temo "Show Me Your Dream", ki so ga na Visoki šoli za dizajn razpisali ob znanstveni konferenci z naslovom A.L.I.C E..

Znanstveno konferenco z naslovom A.L.I.C.E. (Architecture.Landscape.Interior.Culture.Emotion) so na Visoki šoli za dizajn organizirali v akademskem letu 2010/11. Na njej so sodelovale šole in akademije iz Evrope in zahodnega Balkana v skupini z imenom A.L.I.C.E.. Predavatelji so razpravljali o vlogi oblikovanja pri razvoju trajnostne družbe in zmanjševanju klimatskih sprememb. Ob konferenci je izšel zbornik povzetkov.

Platforma A.L.I.C.E. je namenjena povezovanju profesorjev in študentov, akademijam in izobraževalnim inštitucijam, gospodarstvu in industriji, vladnim službam in vsem, ki se izobražujejo ter posvečajo oblikovanju in načrtovanju.

Umetniško raziskovalna platforma z imenom A.L.I.C.E. je svoje korenine poiskala v literaturi. Zgodba o deklici Alici avtorja Lewisa Carolla je danes prav tako zanimiva, inspirativna in provokativna kot je bila ob izidu leta 1865. Alica je v teku za zajcem padla v globoko luknjo, v svet, ki je bil obrnjen na glavo, ki se je igral z logiko na način, da je vzpostavil nova pravila, odnose in družbene dogovore. Z inspiracijo o svetu, kjer je vse obrnjeno na glavo, nagovarjajo mlade, da odgovorijo na vprašanje, kakšna bo naše skupna prihodnost - nova zajčja luknja, kjer oblikovanje poteka in se razvija v okviru nepričakovanega scenarija domišljije in ustvarjalnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na natečaju je sodelovalo 22 projektov iz petih držav. Ocenila jih je mednarodna žirija v sestavi Sandra Bašič Hrvatin, Ingrid Huljev, Peter Gabrijelčič, Lenka Kavčič, Ljubica Marčetić, Vladimir Sansharov in Julian Soriano.

Po prepričanju žirije so prispela dela izpostavila pereče probleme sedanjega sveta in omogočila drugačen, morda celo heretičen, vsekakor pa svež pogled na razvoj civilizacije. Projekti izpostavljajo "nove kvalitete presenetljivih in čudovitih arhitektur, smelih ekološko luksuznih pokrajin, inovativnih interierjev, socialno vključujočih družbenih procesov in modne premisleke. Iščejo nove kulturne vrednote in vzbujajo nova čustva", meni žirija.

Zmagovalec natečaja je Španec Javier Gasco Bou, ki je žirijo prepričal s projektom "Views to the Eternity" (Pogledi v večnost), častno omembo pa si je po mnenju žirantov prislužilo še šest na natečaj prispelih projektov.

V petek, 18. novembra, bo sledila še okrogla miza na temo "Invisibles". Sodelovali bodo sociologi, andragogi, komunikologi, oblikovalci in arhitekti, ki bodo predstavili primere dobrih praks, pri katerih oblikovanje spreminja nevidno v vidno, zapostavljene skupine v nove družbene akterje in omogoča ljudem novo prepoznavnost v prostoru.