EPK 2012 20.11.2011 10:02

V Velenju bodo v sklopu EPK realizirali 24 projektov

pripravila Lilijana Pušnik - Čede

Velenje, 20. novembra - Velenjska občina bo kot partnerica v projektu evropska prestolnica kulture (EPK) 2012 prihodnje leto realizirala 24 projektov. Nabor tvori smiselno celoto, v katero so zajete različne umetniške zvrsti in ustvarjalne prakse, programi nagovarjajo vse generacije in okuse, so za STA povedali na občini. Vrednost projektov je ocenjena na 978.000 evrov.

Velenje. Velenje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Velenje.
Velenje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Producenti z velenjske občine bodo tako pod okriljem blagovne znamke EPK 2012 realizirali: Pikin festival, festival mladih kultur Kunigunda, poletne kulturne prireditve, Lirikonfest, Imaginarne esence, Tris razstav, raziskovalni tabor, Sustainart, Mednarodni festival vezenja, projekt Carmina Burana, Vodno mesto in izolacijski teden umetnosti, tekmovanje pihalnih orkestrov, Velika forma - človeška podoba, Hiša mineralov, Urbana revitalizacija promenade, Jezero, Šaleški študentski oktet v mestu, Bela tehnika - črna magija, Max klub jazz festival, Evropa pleše, predstavitev Šolskega centra Velenje, Ligijev oder in Laibach kunst ter Izgubljeni kraji v novi luči.

Nosilne in že od leta 2010 potrjene ter finančno podprte programe pokrivata dva močna producenta, ki postopno nadgrajujeta in razvijata svoje programe. To sta Festival Velenje (Pikin festival, Poletne kulturne prireditve) in Mladinski center Velenje (Festival mladih kultur Kunigunda). Kot izrazite programske presežke na velenjski občini prepoznavajo še projekte Vodno mesto in izolacijski teden umetnosti, Evropa pleše, Lirikonfest, Bela tehnika - črna magija, mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju in Ligijev oder.

Na občini ocenjujejo, da ti projekti izkazujejo kakovost, odprtost v mednarodni prostor, atraktivnost, široko vključenost raznolikih ustvarjalcev, vpetost v lokalno okolje in potencial nadaljnjega razvoja.

Trenutno usklajena celotna vrednost velenjskih koprodukcij v letu 2012 znaša 978.000 evrov. Polovico teh sredstev namerava Mestna občina Velenje zagotoviti iz mestnega proračuna za leto 2012.

Velenjska občina za namen EPK doslej ni realizirala nobenih infrastrukturnih objektov, prizadeva pa si pridobiti sredstva za dokončno ureditev letnega odra ob velenjskem domu kulture, ki bo dopolnjeval in se navezoval na celovito nadgradnjo infrastrukturnih možnosti. Ta oder osrednji velenjski kulturni hram namreč potrebuje za izvedbo ambiciozno zastavljenega programa.

Glede sodelovanja z Zavodom Maribor 2012, ki vodi projekt EPK, pa so na občini pojasnili, da si prizadevajo, da bi se sodelovanje z zavodom bistveno izboljšalo. "Pri tem smo sicer sprva naleteli na nekaj težav, prepričani pa smo, da bodo preostala odprta vprašanja kmalu rešena. Deleži posameznih partnerjev v projektu EPK 2012 so transparentno opredeljeni in razvidni iz podpisanih krovnih pogodb. Pričakujemo, da se bodo odražali tudi pri programu, promociji in drugih aktivnostih naše skupne zgodbe ter da nobeno od partnerskih mest ne bo zapostavljeno," navajajo na občini.

Pojasnili so še, da se zavedajo, da je Maribor nosilni in ključni partner, želijo pa si, da bi s kakovostno izvedbo velenjskih koprodukcij in usklajenih mrežnih programov oplemenitili njihovo sodelovanje v tem pomembnem nacionalnem projektu.