Svet 18.11.2011 6:00

V Frankfurtu po prenovi deloma ponovno odprli muzej Stadel

Frankfurt, 18. novembra - Po več kot letu dni, odkar traja prenova, so v sredo ponovno za javnost delno odprli poznani muzej Stadel. V popolnoma moderniziranem vrtnem krilu je razstavljenih okrog 200 del moderne umetnosti iz obdobja med letoma 1800 in 1945. Od srede decembra bo mogoče v muzeju ponovno občudovati tudi dela starih mojstrov.

Nov prizidek, v katerem bodo predstavljali sodobno umetnost, pa naj bi odprli konec februarja prihodnje leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V muzeju so v predstavitev moderne umetnosti sedaj prvič vključili tudi fotografije. Poleg tega so celo dvorano namenili delom Maxa Beckmanna in Ernsta Ludwiga Kirchnerja. "Nova postavitev je ponudila priložnost, da na nov, svež način predstavimo lastno zbirko moderne umetnosti," je dejal vodja zbirke Felix Krämer. Pri njenem preurejanju so med drugim odkrili Sv. Hieronima (1874), ki ga je naslikal Jean-Leon Gerome, in Kirchnerjev akt.

Projekt prenove in razširitve muzeja Stadel je vreden 50 milijonov evrov. Od tega so za prenovo obstoječe arhitekture porabili 18 milijonov evrov. V času prenove je muzej v sosednji stavbi pripravili občasno razstavo Beckmann in Amerika.