Slovenija 18.11.2011 13:07

V Mariboru festival računalniških umetnosti

Maribor, 18. novembra - Z različnimi dogodki se bo danes v Mariboru pričel 17. mednarodni festival računalniških umetnosti (MFRU). Ta tudi letos poteka vzporedno z izobraževalnim festivalom Kiblix, obema pa je skupno umetniško eksperimentiranje na področju informacijskih in drugih tehnologij.

Dogajanje v slogu računalniške umetnosti v Mariboru se je pričelo že 10. novembra z delavnicami v multimedijskem centru Kibla, ki jih vodijo mentorji iz tujine. Med njimi so projekti umetnost v kovčku in delavnica zvoka, kot vrhunec pa v Kibli napovedujejo delavnico z origamiji, ki jo vodi tajvanski umetnik Escher Tai.

Festivala MFRU in Kiblix kot kulturni performans se uradno začneta drevi ob 20. uri v Umetnostni galeriji Maribor s performansom "As an Artist I Need to Rest", v katerem medijska umetnica Sonia Cillari oblikuje vzorce na ekranu s pomočjo izdihov skozi dolgo cev. Še prej bo nekaj dogodkov v galeriji Koroška ulica in Kibli, ljubljansko društvo Cirkulacija 2 pa bo izvajalo intervencije na prostem.

Skupna festivalska platforma bo trajala do 26. novembra, ko bo med drugim gostoval priznani avdiovizualni umetnik Paul Prudence, ki je specializiran za področje vizualne glasbe in raziskuje načine združevanja zvoka in videa v realnem času. Predstavili se bosta tudi Kate Pullinger, ki se ukvarja z računalniško-zasnovano digitalno fikcijo, ter Tanja Vujinović, ki raziskuje psihološke relacije med človekom in njegovimi tehnološkimi igračami skozi uporabo senzorialnih sredstev.

Festival računalniških umetnosti MFRU, ki ga organizira Mladinski kulturni center (MKC) Maribor, je bil ob ustanovitvi leta 1994 prvi v Sloveniji na področju računalniške umetnosti. Letošnja rdeča nit dogajanja je transmedialno pripovedništvo, kar označuje raznolike prakse kombinacij podajanja sporočil prek več kot enega medija.

Festival Kiblix, ki bo letos doživel deseto edicijo in ga organizira Kibla, je izobraževalne narave in je namenjen dijakom in študentom oziroma strokovni in poslovni javnosti, ki jo zanima področje informacijskih tehnologij, odprte kode in odprte družbe ter sodobne trans novo-medijske umetnosti.

Kot so za STA pojasnili v Kibli, je obema festivaloma skupno mreženje ljudi, tako tistih, ki so že dejavni na področju računalniške umetnosti, kot tistih, ki bi to še želeli biti. Prav tako je cilj obeh izmenjava in prenos znanj med znanostjo in umetnostjo.