Slovenija 18.11.2011 6:00

Lucija Stupica in Klementina Golija v Gentu z Rdečo pokrajino

Bruselj, 18. novembra - Pesnica Lucija Stupica in slikarka Klementina Golija bosta v soboto v Gentu odprli literarno likovno instalacijo Rdeča pokrajina, ki bo na ogled do 4. decembra. Poleg tega se je pesnica v četrtek predstavila na literarnem večeru v Bruslju, na katerem je bilo slišati tudi prevode njenih pesmi v nizozemščino in francoščino.

Novo mesto. Slikarka Klementina Golija. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Slikarka Klementina Golija.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Pesnica Lucija Stupica. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnica Lucija Stupica.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Pesnica se je v knjigarni uglednega mednarodnega literarnega kluba Passa Porta v Bruslju predstavila v pogovoru z lektorjem slovenskega jezika na Univerzi Gent Pavlom Ocepkom in s prebiranjem svoje poezije.

Študentje slovenščine v okviru lektoratov na univerzah Gent, Bruselj in Pariz pa so brali prevode njenih pesmi v nizozemščino in francoščino, ki so jih pripravili z lektorji v okviru Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

V soboto pa se bosta Stupica in Golija v Gentu predstavili še s skupnim projektom. V preteklosti sta svoji izrazni področji že združili, in sicer v Avstriji pri projektu Trivium, Drei Wege, kjer je Golija tematsko izhodišče nekaterih slik poiskala v Stupičinih pesmih.

V projektu Rdeča pokrajina pa sta idejo združevanja nadgradili v organsko sklenjeno enoto. Pesnica je nekaj časa preživela z deli slikarke in na njih napisala cikel pesmi z naslovom Rdeča pokrajina, slikarka pa je naredila serijo slik na temo poezije.

Golija je pojasnila, da gre pri Rdeči pokrajini za neke vrste okno v dušo, za duhovno potovanje po človeški notranjosti, ki se udejanji v neki pokrajini, ki ni klasična in realistična, temveč pokrajina osebnosti.

Dogodka organizirata veleposlaništvo Slovenije v Belgiji in lektorat na Univerzi Gent. Slovenska veleposlanica v Belgiji Anita Pipan meni, da je stik poezije in slike nekaj, kar bo v določeni meri novost za publiko, ki se ji želi Rdeča pokrajina predstaviti.

Sicer pa je Pipanova v četrtek še dejala, da ima Slovenija nekaj odličnih svetovno prepoznavnih sodobnih umetnikov, ki jih belgijska publika želi imeti, a da želijo pripeljati v Belgijo tudi druge umetniške zvrsti, ki jih belgijsko občinstvo še ne pozna.

Stupica je doslej izdala tri odmevne pesniške zbirke. Njena poezija je prevedena v več kot 15 jezikov. Poleg pesništva se ukvarja še z oblikovanjem notranjih prostorov ter pisanjem člankov o arhitekturi in oblikovanju za revijo Hiše.

Pesnica se je v Belgiji že večkrat predstavila: leta 2006 v sklopu svetovnih dni slovenske literature, leta 2008 na literarnem večeru v Bruslju skupaj z Borisom A. Novakom, Gorazdom Kocijančičem in Alešem Štegrom ter letos septembra na bruseljskem metroju.

Golija je imela doslej 87 samostojnih razstav doma in v tujini, sodelovala pa je na več kot 200 skupinskih razstavah. Za svoje delo je prejela 14 nacionalnih priznanj in eno mednarodno nagrado. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in oblikovanjem.