Slovenija 18.11.2011 12:53

Umrla je Ana Nuša Dragan

Ljubljana, 18. novembra - V Ljubljani je v četrtek za posledicami težke bolezni umrla filmska igralka, videastka, predavateljica, scenaristka in režiserka Ana Nuša Dragan, so za STA potrdili v strokovnih krogih. Draganova je svoje življenje posvetila eksperimentalnemu filmu, dejavna pa je bila tudi na področju filmske vzgoje.

Ana Nuša Dragan se je leta 1943 rodila na Jesenicah. Leta 1969 je diplomirala na ljubljanski Filozofski fakulteti in se leta 1972 izpopolnjevala na Britanskem filmskem inštitutu v Londonu. Draganova je bila v sklopu razstave Vse to je film! Eksperimentalni film v Jugoslaviji 1951 -1991, ki je bila od decembra lani do konca februarja na ogled v ljubljanski Moderni galeriji, predstavljena kot ena najpomembnejših avtoric eksperimentalnega filma z območja nekdanje skupne države.

Draganova je na filmsko pot stopila z vlogo v filmu Matjaža Klopčiča Ljubljana je ljubljena (1965), posvečala pa se je predvsem eksperimentalnemu filmskemu ustvarjanju in filmski vzgoji. Samostojno je posnela več eksperimentalnih filmov, med katerimi velja omeniti deli H2O (1970) in Komunikacija gastronomije (1971).

V tandemu s Srečom Draganom sta od konca šestdesetih let ustvarila nekaj pionirskih del konceptualne umetnosti in veljata za avtorja prvega umetniškega videa v nekdanji Jugoslaviji z naslovom Belo mleko belih prsi iz leta 1969. Med eksperimentalnimi filmi, ki sta jih posnela skupaj, sta ČU (1969) in RG Vietnam (1969).

Dela Ane Nuše Dragan in Sreča Dragana so del številnih umetniških zbirk, tudi zbirke Moderne galerije. Predstavili so jih na pomembnejših dogodkih in festivalih, posvečenih eksperimentalnemu filmu, konceptualni umetnosti in videu v Sloveniji in po svetu.