Slovenija 19.11.2011 5:00

Pregledna razstava Zorana Mušiča v bližini Milana

Milano, 19. novembra - V palači Leone da Perego v mestu Legnano pri Milanu bodo danes odprli pregledno razstavo del Zorana Mušiča z naslovom Če je to človek. Razstava enega najpomembnejših slovenskih slikarjev druge polovice 20. stoletja je uvod v obsežnejšo kulturno, turistično in gospodarsko-politično predstavitev Slovenije, ki bo leta 2012 potekala v Milanu.

Ljubljana. Slika Zorana Mušiča. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Slika Zorana Mušiča.
Foto: Domen Grögl/STA

Razstava bo ponoven poklon enemu od najbolj samosvojih slikarjev - figuralikov svojega časa, katerega 100-letnico rojstva so leta 2009 zaznamovali številni dogodki po vsej Sloveniji. Poudarek razstave bo na njegovih ciklusih Nismo poslednji, nastalih na podlagi spominov na internacijo v taborišču Dachau.

Do 19. februarja bo v razstavišču organizacije SALE v Legnanu na ogled več kot 90 Mušičevih del, največ slik na platno, postavitev pa dopolnjujejo še risbe in akvareli. Ob razstavi je izšel tudi poseben katalog z besedili italijanskih in slovenskih likovnih kritikov, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Zoran Mušič (1909-2005) se je rodil v Bukovici blizu Gorice. Leta 1934 je diplomiral pri Ljubu Babiću na zagrebški likovni akademiji. Naslednje leto je študijsko obiskal Španijo. Za njegov nadaljnji razvoj je bilo pomembno kopiranje Goyevih del v madridskem muzeju Prado in še posebej daljša potovanja v Dalmacijo, kamor se je med letoma 1934 in 1940 nenehno vračal.

Leta 1944 se je preselil v Benetke. Od tam so ga jeseni leta 1944 prek Trsta odpeljali v koncentracijsko taborišče Dachau. Po vojni je večinoma živel med Benetkami in Parizom. V francoski prestolnici je od leta 1953 ustvarjal in razstavljal pod okriljem ugledne Galerie de France ter pripadal skupini Ecole de Paris. Umrl je na svojem domu v Benetkah.

Mušičeva razstava v Legnanu predstavlja uvod v slovenske dneve, ki bodo prihodnje leto potekali v Milanu. V sklopu dnevov se bo Slovenija pod znamko "I Feel Slovenia" predstavila z razstavami in koncerti vrhunskih avtorjev in izvajalcev, s predstavitvijo slovenske hrane in turizma ter z gospodarskim forumom in nekaterimi političnimi srečanji. Osrednji del predstavitve bo potekal med 13. in 19. februarjem, sicer pa bodo prireditve razpotegnjene čez vse leto.