Slovenija 19.11.2011 22:47

Na 24. Čufarjevih dnevih trojno slavje Ognja iz Andaluzije

Jesenice, 19. novembra - Na jeseniškem festivalu ljubiteljskega gledališča je tri izmed štirih podeljenih priznanj prejela predstava Ogenj iz Andaluzije v izvedbi domačega Gledališča Toneta Čufarja. Poleg nagrade občinstva je namreč prejela plaketo tudi kot najboljša predstava po izbiri žirije, plaketo za najboljšo moško vlogo pa je osvojil Rado Mužan.

Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja. Podelitev Čufarjevih plaket na festivalu ljubiteljskih gledališč. Ustvarjalna ekipa zmagovalne predstave Ogenj iz Andaluzije s tremi plaketami. Foto: Sašo Pipan/STA

Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja.
Podelitev Čufarjevih plaket na festivalu ljubiteljskih gledališč.
Ustvarjalna ekipa zmagovalne predstave Ogenj iz Andaluzije s tremi plaketami.
Foto: Sašo Pipan/STA

Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja. Podelitev Čufarjevih plaket na festivalu ljubiteljskih gledališč. Prejemnica plakete za najboljšo žensko vlogo Tamara Avguštin in prejemnik plakete za najboljšo moško vlogo Rado Mužan. Foto: Sašo Pipan/STA

Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja.
Podelitev Čufarjevih plaket na festivalu ljubiteljskih gledališč.
Prejemnica plakete za najboljšo žensko vlogo Tamara Avguštin in prejemnik plakete za najboljšo moško vlogo Rado Mužan.
Foto: Sašo Pipan/STA

Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja. Podelitev Čufarjevih plaket na festivalu ljubiteljskih gledališč. Prejemnica plakete za najboljšo žensko vlogo Tamara Avguštin. Foto: Sašo Pipan/STA

Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja.
Podelitev Čufarjevih plaket na festivalu ljubiteljskih gledališč.
Prejemnica plakete za najboljšo žensko vlogo Tamara Avguštin.
Foto: Sašo Pipan/STA

Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja. Podelitev Čufarjevih plaket na festivalu ljubiteljskih gledališč. Prejemnik plakete za najboljšo moško vlogo Rado Mužan. Foto: Sašo Pipan/STA

Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja.
Podelitev Čufarjevih plaket na festivalu ljubiteljskih gledališč.
Prejemnik plakete za najboljšo moško vlogo Rado Mužan.
Foto: Sašo Pipan/STA

Strokovna žirija 24. Čufarjevih dni, ki so jo sestavljali predavatelj gledališke igre in režiser Marjan Bevk, dramski igralec in režiser Matjaž Koman ter predstavnica Javnega sklada za kulturne dejavnosti Petra Ravnihar, je za najboljšo predstavo v konkurenci petih izbrala Ogenj iz Andaluzije v izvedbi Gledališča Toneta Čufarja in v režiji Sergeja Verča.

Režiserju je iz dveh žanrsko različnih gledaliških predlog uspelo s pomočjo ansambelske igre poenotiti uprizoritveni koncept in ustvariti predstavo, ki klub različnosti predlog zaokroža enoten uprizoritveni koncept. To mu ne bi uspelo, če se v predstavi ne bi vsi elementi gledališkega izraza zlili v izrazno celoto, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Občinstvo je najvišjo povprečno oceno, kar 4,30, prisodila domačemu Ognju iz Andaluzije. Življenjska pot človeka Baala v izvedbi gledališča Gnosis II. gimnazije Maribor je prejela povprečno oceno 4,21, Podnajemnik v izvedbi mežiškega KD Šok Teatra pa 4,14.

Čufarjevo plaketo za najboljšo moško vlogo je za Dona Perlimplina in Dona Cristobala v predstavi Ogenj iz Andaluzije osvojil Rado Mužan iz domačega Gledališče Toneta Čufarja. Plaketo za najboljšo žensko vlogo pa je žirija podelila Tamari Avguštin za vlogo hčerke in nečakinje v Harveyju v izvedbi Loškega odra.

Prvotno je bilo v tekmovalnem programu festivala sicer šest predstav, vendar je igralska skupina KD Domovina iz Ospa zaradi osebnih težav v ansamblu namesto prijavljene predstave Vsega je kriva država v četrtek, 17. novembra, uprizorila nadomestno predstavo Ali ženske kdaj odnehajo? in s tem izpadla iz nadaljnjega tekmovanja.