Slovenija 20.11.2011 8:42

Prvi evropski vitez poezije je Madžar Gyozo Ferencz

Maribor, 20. novembra - Na prvem Evropskem pesniškem turnirju, ki je sinoči potekal v Mariboru, je strokovno žirijo najbolj prepričal madžarski pesnik Gyozo Ferencz. S pesmijo O neizogibni napaki, ki govori o medosebnih odnosih med spoloma, si je prislužil naziv vitez poezije. Občinstvo pa je največ glasov namenilo pesmi Zidovi italijanskega pesnika Giovannija Tuzeta.

Prvi Evropski pesniški turnir se je odvil v soboto zvečer v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Gre za nadgradnjo pesniškega turnirja, ki ga Založba Pivec prireja že vse od leta 2001, z letošnjim letom pa pridobiva mednarodni značaj.

Prireditev se je tradicionalno začela z odlomkom iz romana Zlate Vokač Medic Marpurgi, po katerem je pobudnica projekta Zora A. Jurič povzela idejo za pesniško viteško tekmovanje. Zatem se je predstavilo vseh šest finalistov, zmagovalcev nacionalnih izborov na Hrvaškem, Slovaškem, Madžarskem, v Bosni in Hercegovini, Italiji in Sloveniji. Avtorji so pesmi brali v svojih jezikih, prevodi pesmi pa so bili projicirani na platno.

Strokovna žirija v sestavi Ludwig Hartinger (Avstrija), Josip Osti (Bosna in Hercegovina/Slovenija) in Andrej Brvar (Slovenija) je naziv vitez Evropskega pesniškega turnirja 2011 podelila madžarskemu pesniku Gyozu Ferenczu. Ta je prejel še kovano vrtnico kot simbol pesniškega viteštva in denarno nagrado v višini 750 evrov.

Vseh šest finalnih pesmi, vključno s prevodi v slovenski in angleški jezik, so pri Založbi Pivec izdali v zborniku, ki ga je prejelo v dar občinstvo na finalu. Vse pesmi pa bodo objavljene tudi v slovenski literarni reviji RP./Lirikon21.