Slovenija 21.11.2011 14:55

Na koprske odrske deske prihaja Mlakarjev Sljehrnik

Koper, 21. novembra - V koprskem gledališču bo v petek ob 20. uri premiera koprske in novogoriške koprodukcije Sljehrnik Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja. "Pri Sljehrniku sem se zgledoval po srednjeveški liturgični moraliteti, kar potegne za seboj vezano besedo in dokaj ostro strukturo," je na današnji novinarski konferenci povedal Mlakar.

Mlakar in Taufer sta v koprskem gledališču sodelovala že v predstavi Duohtar pod mus, tokrat pa na odrske deske prinašata Mlakarjevo povsem avtorsko besedilo. "Pri Sljehrniku sem si tako kot že mnogi pred mano sposodil le znani srednjeveški motiv in napisal povsem avtorsko besedilo v verzih, v katerem mi je, upam, uspelo združiti na videz nezdružljivo moraliteto o večnem grešniku, ki se mora spokoriti in ponižno prositi za božjo milost, ter strukturo dobro narejene komedije, burke. Pri komediji je tako; večje neumnosti se lotiš, več upanja je, da narediš kaj res dobrega," je povedal Mlakar, ki je v predstavo umestil tudi sedem avtorskih songov.

Po Tauferjevih besedah je Mlakar mojster vezane besede, s pomočjo katere spregovori njegov značilen humor. Sam zelo občuduje Mlakarjevo glasbo in poezijo. "Menim, da je zelo pomembno dejstvo, da je dramatik tudi igralec. To lahko vidimo pri vseh velikih dramatikih, ne le Shakespearu in Molieru, ampak tudi pri Čehovu. To je največja Mlakarjeva in naša prednost," je dejal Taufer.

Taufer je opomnil tudi na pomembnost koprodukcij, saj tako igralci stopijo v stik z drugimi kolegi ter pride do vzpostavitve novih energij. "Najbolj žalostno je priti v ansambel, ki je naveličan, žal so naši ansambli zelo zaprti," je dejal Taufer ter ob tem opomnil, da predstave, ki jih je na programu gledališč veliko, ne doživijo dovolj ponovitev. Koprodukcije po njegovem mnenju med drugim odpirajo tržni prostor.

V predstavi poleg Mlakarja nastopajo še Marjuta Slamič, Rok Matek, Teja Glažar, Igor Štamulak, Ajda Toman, Ivo Barišič in Radoš Bolčina ter instrumentalni trio, David Trebižan na klavirju, David Šuligoj na kontrabasu in Roman Kobal na bobnih. Za scenografijo in kostume je poskrbel Samo Lapajne, avtor glasbe je Mlakar.