Slovenija 22.11.2011 12:00

NSi: Kultura je državotvorna sestavina

Ljubljana, 22. novembra - Kulturna politika mora imeti državotvorno mesto znotraj slovenske politike, je v svojem volilnem programu zapisala stranka NSi. Zapisano, kot je na današnji novinarski konferenci dejal podpredsednik NSi Janez Dular, jasno kaže, kakšen pomen v stranki pripisujejo kulturi. Da je kultura državotvorna sestavina, pa nas uči že naša zgodovina.

Ribnica. Podpredsednik NSi Janez Dular. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ribnica.
Podpredsednik NSi Janez Dular.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zato se bodo v NSi zavzemali za ustrezen družbeni status kulture, pri čemer po Dularjevih besedah nimajo toliko v mislih prizadevanj za takšen ali drugačen odstotek sredstev znotraj državnega proračunu, ampak je potrebno večjo pozornost nameniti temu, kako se finance usmerjajo in kako se dopolnjujejo z drugimi nefinančnimi ukrepi, od zakonodajnih do nadzornih in nenazadnje kadrovskih.

Med temami, ki jim v svojem programu posvečajo največ pozornosti, je izpostavil področji kulturne dediščine in slovenskega jezika. Pri kulturni dediščini je opomnil na omahovanje ministrstva za kulturo in nekaterih drugih organov pri odločanju o varovanju posameznih spomenikov v zadnjem mandatu, kot sta Vodnikov trg ali Kolizej, kar kaže na to, da ni jasnega vrednotenja in koncepta.

Na področju jezika je na prvem mestu skrb za slovenski jezik, ki danes ni takšna, kot bi morala biti, še posebej v kontekstu EU ter načela prostega pretoka kapitala in oseb, kjer je kolateralna škoda prav pri jeziku. EU sicer poudarja ohranjanje kulturne raznolikosti, če pa pride do navzkrižja interesov med gospodarstvom in kulturo, se mora jezik umakniti kot ovira prostemu pretoku in konkurenčnosti, je dejal ter spomnil še na položaj slovenščine na področju visokega šolstva in znanosti.

V svoj program so pri NSi zapisali tudi skrb za izvirno slovensko literaturo in prevajanje kakovostnih tujih del, za zelo pomembno štejejo tudi domovinsko vzgojo. Dular je izpostavil še skrb za ljubiteljsko kulturo, potrebo po ohranitvi sofinanciranja nacionalne RTV in zagotavljanju pluralnosti medijev ter se dotaknil investicij na področju kulture. Na področju slednjih bi bilo potrebno nekatere oživiti ter čim prej zaključiti že začete projekte.