Slovenija 22.11.2011 14:11

Zorn: Kulturi v Sloveniji se godi razmeroma slabo

Ljubljana, 22. novembra - Kulturi v Sloveniji se godi razmeroma slabo, je na današnji novinarski konferenci dejal Aleksander Zorn, predsednik odbora za kulturo v strokovnem svetu SDS. Napovedal je, da se bodo v SDS, če bodo imeli možnost odločanja v vladi, zavzeli za spremembe Nacionalnega programa za kulturo in absolutno izvedbo Evropske prestolnice kulture.

Ljubljana, DZ. Poslanec SDS Aleksander Zorn. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv: STA

Ljubljana, DZ.
Poslanec SDS Aleksander Zorn.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv: STA

Zorn je ob predstavitvi programa in ukrepih SDS na področju kulture za prihodnji mandat poudaril, da je kultura razumljena kot del tržne zabave, katera naj bi se preživljala sama, kot gospodarski subjekt. Po njegovem mnenju je Slovenija premajhna, da ne bi gojila svoje kulturne institucije in da ne bi državno podpirala svoje umetnosti.

Ob tem je Zorn izpostavil Nacionalni program za kulturo, ki je po njegovem mnenju postal nenadzorovan in nepregleden izdelek. "Postal je nekaj, česar se ne more nihče držati, in element manipulacije, kjer se lahko vsak zapiči v vsako podrobnost," je dejal. V SDS se bodo zavzeli za spremembo, da bi program postal zbirka načel, ki se jih bo treba držati, vendar ne bo potrebno, da programski del v vseh detajlih poleg vlade sprejema tudi DZ.

Prav tako je spregovoril o tem, da je treba projekt Evropske prestolnice kulture natančno pregledati in absolutno izpeljati. Glede informacije o tem, da bi bila lahko prireditev ogrožena je dejal, da si tega "kot država, ki ima v Evropski uniji vendarle pomen, ne moremo privoščiti."

Med drugim bodo tudi pregledali kaj manjka pri pisanju zakonov, ki so nujni na področju kulture, pripravili bodo izhodišča za posodobitev javnega sektorja ter pripravili oceno, s kakšnimi sredstvi v okviru rebalansov lahko kultura še deli usodo zategovanja pasu in ostaja hkrati tisto, kar mora biti.

Zorn je prav tako poudaril, da je potrebno popraviti tudi zakon o avtorskih in sorodnih avtorskih pravicah ter ob tem izpostavil peticijo številnih glasbenih združenj, ki so se pritožili nad poslabšanjem statusa in položaja svobodnih ustvarjalcev.