Slovenija 23.11.2011 14:14

Zlata hruška na platnici kot oznaka za odlično knjigo

Ljubljana, 23. novembra - Na prvi Debatni kavarni 27. slovenskega knjižnega sejma so govorili o znaku zlata hruška, ki ga je Pionirska - center za mladinsko književnost Mestne knjižnice Ljubljana lani uvedla kot znamenje kakovosti knjig za otroke in mladino. Znak se je že prijel po knjigarnah in knjižnicah, zdaj želijo z njim seznaniti tudi starše in mlade bralce.

Pri Pionirski že več desetletij v svojih priročnikih, s pomočjo strokovnjakov iz vse Slovenije, vrednotijo knjižno produkcijo za otroke in mladino. Znak zlata hruška se je v priročnikih, kot znak za knjige ocenjene z odliko, prvič pojavil leta 2007, lani pa so pri Pionirski končno udejanjili to, da je tudi fizično zaživel, saj zlate hruške od tedaj krasijo platnice knjig. Pri Pionirski vsako leto podelijo tudi priznanja zlata hruška v kategorijah izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja, izvirne slovenske poučne knjige in za v slovenščino prevedena dela.

Vojko Zadravec iz Pionirske je spomnil, da slovenske knjižnice letno odkupijo od 600 do 800 naslovov otroške in mladinske produkcije od 1000, ki se sicer pojavijo na tržišču. Nad takšno množico knjig je težko imeti pregled. Pri Pionirski menijo, da morajo starši in bralci posegati po kakovostni literaturi, ki ni nujno tista, ki se visoko uvršča na prodajnih lestvicah. Zato se se odločili, da uvedejo "orodje", ki bo tako bralcem kot ostalim, ki se profesionalno ukvarjajo s knjigami za otroke in mlade, pomagajo pri izbiri najkakovostnejših. Tako so zasnovali zlato hruško.

Sogovorniki na kavarni so bili enotni, da je priročnik, ki ga pripravljajo pri Pionirski, nujno potreben, saj se nihče ne more sam prebiti med 1000 naslovov otroških in mladinskih knjig, ki letno izidejo v Sloveniji. Po mnenju Dragice Haramije, redne profesorice za področje mladinske književnosti na Filozofski fakulteti in Pedagoški fakulteti v Mariboru, ta priročnik podaja tudi smernice za prostočasno in šolsko branje in je v pomoč pri določanju knjig, ki jih mladi bralci berejo v okviru Bralne značke.

Še dodatno vrednost pa so zlate hruške dobile v kombinaciji s čekom za branje, ki se je ob podpori Javne agencije za knjigo (JAK) RS letos ponovno pojavil na slovenskem knjižnem sejmu. Ček v vrednosti dveh evrov dobijo udeleženci organiziranih skupin osnovnošolcev, ki sejem obiščejo v sklopu programa Šolski knjigosled. Porabijo ga lahko zgolj za nakup knjig, ki nosijo oznako zlata hruška ali pa so v priročniku Pionirske vpisani v seznam dobrih novosti.