Slovenija 24.11.2011 11:06

Letošnji plesni festival Živa v spomin preminuli Živi Kraigher

Ljubljana, 24. novembra - Z odprtjem razstave plesnih fotografij Toneta Stojka, plesno predstavo Na dnu morja steklen je grad in z nizom šestih plesnih miniatur mladih plesalcev Burja me je utrdila se bo drevi v Španskih borcih začel Festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa. Festival je letos posvečen maja preminuli plesalki, pedagoginji in koreografinji Živi Kraigher.

Festival, ki ga pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), bo ob 19. uri uvedla razstava Stojkovih plesnih fotografij iz cikla Izgubljeno telo J.K.(1983-1985) in fotografij Telo v igri (1973-2011). Prvi festivalski večer se bo po plesni predstavi Na dnu morja steklen je grad režiserke in dramaturginje Silve Ros ter plesnih miniaturah sklenil s predstavo Dvomine, ki je nastala po konceptu Aprila Veselka, so sporočili z JSKD.

Tridnevni festival se bo v petek nadaljeval z okroglo mizo z naslovom Mizice misli, na kateri bodo o Živi Kraigher spregovorile njene učenke in plesalke. Nato se bo zvrstilo 29 plesnih miniatur mladih plesnih skupin oziroma plesalcev iz vse Slovenije. Drugi festivalski dan bo zaokrožila projekcija dokumentarnega filma o razvoju slovenskega sodobnega plesa režiserke Magde Lapajne z naslovom Stoji drevo.

Sklepni dan festivala se bo pričel s poskusom obnove učne ure Žive Kraigher. Dogodek Kako je bilo na Živini učni uri bo vodila plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Jasna Knez, nato pa bo do večera na ogled še 30 plesnih miniatur mladih plesalcev oziroma skupin. Festival se bo sklenil s podelitvijo plaket Mete Vidmar, ki jih bodo prejele Nataša Tovirac, Rosana Horvat in Vojka Kokošinek ter s predstavo Ajde Tomažin in Matevža Dobaja z naslovom Ne sodim.

Letošnji program festivala bo pri starejših generacijah plesalcev obudil spomine na delo Žive Kraigher, mlade plesalce pa bo seznanil s pomenom njenega dela za razvoj slovenske sodobne plesne umetnosti. Festival Živa v organizaciji JSKD poteka že več kot 35 let in predstavlja presek plesne ustvarjalnosti izbranih plesnih skupin iz vse Slovenije, so še zapisali na JSKD.