Slovenija 24.11.2011 6:00

Na Akademiji za glasbo simpozij o Zvonimirju Cigliču

Ljubljana, 24. novembra - Na Akademiji za glasbo v Ljubljani bo danes potekal vsakoletni muzikološki simpozij, tokrat posvečen skladatelju, dirigentu in pedagogu Zvonimirju Cigliču ob letošnji 90-letnici njegovega rojstva. O njegovem življenju in delu bo razpravljalo osem strokovnjakov, v Slovenski filharmoniji pa bo zvečer sledil koncert del iz njegovega opusa.

Zvonimir Ciglič (1921-2006) je študiral kompozicijo in dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Bil je profesor na srednji glasbeni šoli in Pedagoški akademiji v Ljubljani, dirigent opere v Sarajevu ter direktor in dirigent filharmonije v Subotici. Svojo ustvarjalnost je posvetil orkestralnim delom, vokalno-instrumentalnim skladbam, samospevom, zborom ter klavirski in komorni glasbi.

Simpozij sodi v niz znanstvenih srečanj, ki jih Akademija za glasbo vsako leto posveti tistim slovenskim skladateljem, ki doslej še niso bili obsežneje in celoviteje raziskani. Letošnji je 19. po vrsti in se bo, tako kot običajno, zaključil s koncertom študentov akademije, temu pa bo sledil še izid monografske publikacije s predstavljenimi študijami.

Na simpoziju bodo sodelovali priznani slovenski muzikologi in tisti, ki so tako ali drugače povezani z glasbo. V svojih prispevkih bodo osvetlili Cigličevo življenje in recepcijo njegovih del ter se podrobneje poglobili v njegov opus.