Slovenija 26.11.2011 6:00

Na Piranskih dnevih arhitekture tokrat o aktivni arhitekturi

Piran, 26. novembra - V gledališču Tartini bo danes potekala tradicionalna, že 29. mednarodna arhitekturna konferenca Piranski dnevi arhitekture. Tema letošnje konference je Aktivna arhitektura. V sklopu prireditve bodo odprli šest razstav, potekalo bo tudi več predavanj. Ob zaključku konference bodo podelili mednarodna arhitekturna priznanja Piranesi.

Arhitektura ni pasivna, ampak je že v svoji elementarnosti aktivna. Zato mora tudi v današnjem svetu, ki ga vodita kapitalistična ekonomska logika in binarna virtualna miselnost, v katerem se zdi, da zgublja korak s časom, ohraniti oziroma ponovno prevzeti vlogo aktivne oblikovalke prostora in bivanja ter akterke civilizacijskega napredka, so razloge za izbiro letošnje teme povzeli v Obalnih galerijah Piran.

Na konferenci bo predavalo devet predavateljev iz Slovenije, Italije, Nemčije, Belgije, Hrvaške in Švice. V programu so tudi tri študentske predstavitve ter dokumentarni film o japonski arhitekturi.

Konferenca bo hkrati priložnost za odprtje več razstav. Obiskovalci si bodo lahko ogledali mednarodno arhitekturno razstavo Piranesi, fotografsko razstavo Mirana Kambiča o Maksu Fabianiju ter razstavo Wienerberger Opekarne Ormož z naslovom Opeka in arhitektura stalni sopotnici. Na ogled bo še razstava o kontinuiteti hrvaške arhitekture iz obdobja modernizma ter razstavi ljubljanske Fakultete za arhitekturo o minimalnih stanovanjih za mlade družine ter o načrtovanju in izgradnji učilnice in knjižnice z naslovom "South Africa Ithuba project 2010".

Zvečer se bodo Piranski dnevi arhitekture sklenili v skladiščih Monfort s podelitvijo priznanj Piranesi.