Svet 28.11.2011 5:00

Poljski režiser Wajda bo posnel film o Lechu Walesi

Varšava, 28. novembra - Slavni poljski režiser Andrzej Wajda bo posnel biografski film o Lechu Walesi, poljskem politiku, borcu za človekove pravice in Nobelovem nagrajencu. "To bo najtežji film v moji karieri," je novinarjem dejal režiser o svoji novi nalogi, v kateri bo prikazal osebo, ki je pripomogla k padcu železne zavese.

Belgija. Nobelov nagrajenec in nekdanji poljski predsednik Lech Wales. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija.
Nobelov nagrajenec in nekdanji poljski predsednik Lech Wales.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Belgija. Nobelov nagrajenec in nekdanji poljski predsednik Lech Wales. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija.
Nobelov nagrajenec in nekdanji poljski predsednik Lech Wales.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Poljska filmska industrija doslej še ni ustvarila filma o danes 68-letnem Walesi. "Tega nočem, ampak moram," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Wajda. Stavek si je sposodil pri Walesi, ki ga je izrekel po padcu komunističnega režima leta 1989, ko je kandidiral za predsednika.

Film, naslovljen preprosto Walesa, bodo začeli snemati 1. decembra, videti pa ga bo mogoče predvidoma leta 2012.

Walesa se po režiserjevih besedah s filmom strinja. "Če mi ne bi zaupal, bi mi to tudi povedal," je dodal Wajda, ki je leta 2000 prejel oskarja za življenjsko delo in bil še trikrat nominiran za to nagrado.

Scenarij za film je napisal poljski avtor Janusz Glowacki. Kot je dejal, je želel Waleso prikazati kot močnega človeka pa tudi kot osebo, ki ima svoje šibke trenutke. Zgodba se začne leta 1970, ko oblasti zatrejo proteste ladjedelniških delavcev, med katerimi je tudi Walesa, ter se nadaljuje vse do padca režima.

Walesa, po poklicu ladijski električar, je vodil Solidarnost, sindikat, ki je nastal leta 1980 med stavko v baltskem pristanišču Gdansk. Leta 1981 je režim želel zmanjšati njegov vpliv in ga leto kasneje prepovedal, toda sindikat je podtalno še naprej deloval. Leta 1983 je Walesa dobil Nobelovo nagrado za mir, leta 1990 pa postal prvi demokratično izvoljeni predsednik Poljske po drugi svetovni vojni. Funkcijo je opravljal vseh pet let.