Slovenija 28.11.2011 10:56

Arhitekturna nagrada Piranesi letos v Avstrijo

Piran, 28. novembra - Mednarodna žirija je v soboto v okviru Piranskih dnevov arhitekture že triindvajsetič podelila mednarodne nagrade Piranesi. Mednarodno nagrado Piranesi 2011 so prejeli v studiu Marte.Marte Architekten za most Aflenz v avstrijskem Lorünsu. Mednarodno priznanje Piranesi je šlo v roke Magnani Pelzel Map studia za prenovo stolpa Porta Nova v Benetkah.

Mednarodna žirija, sestavljena iz letošnjih predavateljev, ki ji je predsedovala Vera Grimmer, je izbirala med 36 arhitekturnimi projekti in še 16 študentskimi projekti, ki so bili tudi razstavljeni na mednarodni konferenci Piranski dnevi arhitekture minulo soboto, so sporočili z Obalnih galerij Piran.

Projekte so selekcionirali na podlagi več kriterijev: premišljene umestitve v urbani ali naravni prostor, sodobne inovativne prostorske zasnove, spoštljivega odnosa do naravne in kulturne dediščine, sodobnega razumevanja tradicionalnih in avtohtonih arhitekturnih elementov, inovativnih detajlov, premišljene uporabe barve, materialov, teksture in svetlobe ter prostorske in oblikovne kontekstualnosti.

Projekt studia Marte.Marte za most Aflenz je istočasno prostorska skulptura in inženirski dosežek. Arhitektura je z veliko občutljivostjo umeščena v krajino. Oblika, ki spominja na stare železniške mostove, je preoblikovana z drugim materialom in s sodobnim izrazom. Gladke površine betona so v sozvočju s krajinskimi elementi okolice. Most je v svoji zasnovi varen, obenem pa uporabnikom dopušča dojemanje naravnega prostora, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Prenova stolpa Porta Nova pa prikazuje občutljivost do zgodovinske strukture starega stolpa v Beneškem Arsenalu. Materialnost rešitve je omejena, zato da bi nemoteno prišla do izraza stara struktura. Uporaba umetne svetlobe poudarja kvalitete stare arhitekture. Minimalne, a zelo izrazite poteze izražajo zadržano, a jasno izpostavljeno stališče arhitektov, ki je spoštljivo do originalne arhitekture.

Žirija je podelila tudi mednarodni študentski priznanji Piranesi 2011, in sicer Stefanu Josu za projekt Prizorišče Berlin (Nemčija) ter Michaelu Lammerju za projekt avditorija in kongresnega centra v češkem Terezinu. Mentorica je v obeh primerih bila Marisol Vidal s Tehnične univerze v avstrijskem Gradcu.