EPK 2012 3.12.2011 10:02

EPK bo povezal mesta s skupnimi projekti

pripravila Andreja Seršen Dobaj

Maribor, 3. decembra - Program EPK poleg dogodkov v posameznih mestih zajema tudi tako imenovane mrežne in skupne projekte. Takšnih je 72, njihova vrednost pa 3,7 milijona evrov. Mrežni so koprodukcijski projekti, ki se bodo odvijali v vsaj dveh mestih, skupni pa so produkcija zavoda Maribor 2012, namenjena celotnemu projektu EPK.

Ljubljana. Programski direktor zavoda Maribor 2012 - EPK Mitja Čander. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Programski direktor zavoda Maribor 2012 - EPK Mitja Čander.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Z mrežnimi projekti, ki jih oblikujejo producenti iz najmanj dveh občin ali pa so geografsko izvedeni v najmanj dveh občinah, želijo po besedah programskega direktorja EPK Mitje Čandra povezati mesta skozi različne oblike umetnosti in kulture ter povezati njihove institucije, kot so glasbene šole, javni skladi kulturnih dejavnosti, knjižnice, muzeji, pihalni orkestri in podobno.

"Ti projekti so načeloma dorečeni, dogovarjajo se še določene podrobnosti. Nenazadnje gre velikokrat za šest partnerjev in v takih primerih je treba malo več truda, da se vsi sinhronizirajo," je Čander pojasnil za STA.

Med ambicioznejšimi projekti je izpostavil razstavo kreativnih industrij Uf, industrija, ki govori o dizajnu in oglaševanju v času socializma. S 170.000 evri je finančno najtežji mrežni projekt in zajema šest samostojnih razstav kreativne zapuščine Gorenja, IMV, Mure, Taluma, Zlatoroga in Železarne Ravne.

V okviru mrežnih projektov bodo glasbene šole iz Maribora, Ptuja, Velenja, Slovenj Gradca, Murske Sobote in Novega mesta skupaj izvajale nova slovenska dela, splošne knjižnice pa predstavljale evropsko pravljico. Okno v EPK je interaktivna povezava vseh šestih mest, Literatura na cesti povezuje mesta z branjem literature na javnih krajih. "Vsak mrežni projekt ima neko rdečo nit. Mogoče je še najbolj odprt projekt Harmonije, kjer gre za izbor najkvalitetnejših društev oziroma ljubiteljskih dejavnosti," je pojasnil Čander.

Prav tako bodo šest mest povezali filmske delavnice, dokumentarni film o "urbanem kultu na Slovenskem", posebna izdaja Slovenskih dnevov knjige, ciklus koncertov ljudskih pevcev in godcev ter skate festival. Društvo slovenskih pisateljev bo v vseh šestih mestih gostilo slovenske in tuje pisatelje, Gledališče Ane Monro pa bo s predstavo Mati Korajža po drami Bertholda Brechta povezalo ulična gledališča.

V programskem sklopu Urbane brazde bodo uredili in predstavili pešpoti po industrijskih, kulturnih in naravnih znamenitostih v Mariboru in partnerskih mestih. V programskem sklopu Življenje na dotik pa se bodo mrežili oddaja in prispevki Kultura na dlani na regionalnih televizijah.

Skupni projekti po drugi strani zajemajo lastno produkcijo zavoda Maribor 2012, ki so geografsko večinoma locirani v Mariboru, a vsebinsko pokrivajo vseh šest mest. Najbolj tipične so otvoritvena in zaključna slovesnost ter vsebine na spletni strani EPK Maribor 2012.

Med skupnimi projekti so najvišje ocenjene Perspektive in refleksije, vredne 192.000 evrov. V okviru tega projekta bodo na spletu vsakodnevno objavljali prispevke najvidnejših imen iz domačega prostora in celotne Evrope. Za dodatnih 93.000 evrov bodo posneli kratke video prispevke o osrednjih kulturnih, družbenih in zgodovinskih središčih nekdanje Jugoslavije, o katerih pripovedujejo avtorji prispevkov Perspektive in refleksije.

Na omenjeni spletni strani bodo objavili tudi digitalni vodič EPK, virtualni prikaz Maribora in partnerskih mest, tri promocijske filme ter redne televizijske reportaže EPK. Prav tako bodo objavili natečaj za najboljši scenarij za izvedbo umetniške intervencije v središču Maribora ali enem od partnerskih mest ter skupaj z radiem Marš sestavili novopečeno radijsko ekipo.

Skupni projekt je mobilna galerijska enota Kukavičje gnezdo, ki služi promociji projekta EPK, hkrati pa je platforma za izvirne kulturne vsebine. Obenem so skupni projekt regionalni knjižni sejem, ki ga Čander izpostavlja kot enega vrhuncev EPK, ter mesečnik LifeTouch z napovedniki, reportažami in drugimi prispevki EPK.

Kot skupni so opredeljeni tudi mednarodni projekti, kot so kulturne ambasade ter projekti z avstrijskim Gradcem in portugalskim Guimaraesom, ki je leta 2012 druga evropska prestolnica kulture. Prav tako se mednje šteje vse projekte, ki jih je za EPK pripravila mariborska univerza. "Univerza ni stvar Maribora ampak celotne regije. Tudi študenti, ki sodelujejo v programu, niso le rezidenti Maribora temveč na primer tudi Novega mesta," je za STA pojasnil koordinator partnerskih mest Borut Pelko.