Slovenija 29.11.2011 9:00

Dvorana slavnih polke v Clevelandu s tremi novimi imeni

Cleveland, 29. novembra - Sklad ameriško-slovenske polke ter Dvorana slavnih polke in muzej v Clevelandu sta na seznam najbolj znamenitih izvajalcev polka glasbe v ZDA uvrstila tri nova imena. Slovesnost je potekala v soboto, ko so počastili tudi radijskega voditelja Tonyja Petkovska za 50 let vodenja slovenskega radia v Clevelandu.

Ameriški Slovenci so imeli v Clevelandu konec preteklega tedna več prireditev v okviru tako imenovanega vikenda severnoameriške polke, Petkovskovo 50. obletnico pa so slavili s koncerti ansamblov iz Ohia, Michigana, Pensilvanije, Tennesseeja, Minnesote in tudi Kanade. Osrednja slovesnost je potekala, kot vsako leto ob prazniku zahvalnega dne, v clevelandskem hotelu Marriott. Petkovsek je letos zadnjič organiziral festival, od naslednjega leta pa bo to naloga Dvorane slavnih polke.

Na častni seznam Dvorane so letos uvrstili harmonikarje Freda Kuharja iz Ohia, Boba Timka s Floride ter Hanka Thunandera iz Minnesote. Ustanovni predsednik Dvorane slavnih polke Kuhar je več kot 40 let vodil svoj orkester. Timkov ansambel je bil v 70. letih prejšnjega stoletja eden najpomembnejših v Clevelandu in eden prvih, ki je populariziral polka izlete na Havaje in v Slovenijo. Thunander pa je vodilna osebnost polka glasbe v Minnesoti in okolici vse od 60. let.

Med legendarne so uvrstili tudi dve znani skladbi. To je pesem Lojzeta Slaka Ne prižigaj luči, ki ga je v angleščino prevedla Cecilia Dolgan kot "Save the Last Dance". Ta pesem je standard polka glasbe iz Clevelanda vse od 80. let. Počastili so tudi polka skladbo Trzinka, ki jo v ZDA igrajo številni ansambli vse od 20. let prejšnjega stoletja.