Slovenija 29.11.2011 9:06

V Mariboru pričetek festivala sodobnih performativnih praks Performa

Maribor, 29. novembra - S performansom Jake Andreja Vojevca Eclipse: In vino veritas v Lutkovnem gledališču Maribor se bo drevi uradno pričel 16. mednarodni festival sodobnih performativnih praks Performa. Po lanski temeljiti preobrazbi bo nadaljeval z odpiranjem umetnosti performansa čim širši javnosti ter se ob tem ukvarjal z vprašanjem, kdo je tisti, ki gleda.

Festival Performa v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor se je v preteklem letu vsebinsko preoblikoval, tako da se je z odrov vrnil v galerije, na ulico, v neinstitucionalne prostore.

S tem bodo nadaljevali tudi letos. Z razpršitvijo po mestu želijo k dogajanju pritegniti čim več različnega občinstva, hkrati pa vsak nov prostor daje umetniku po besedah koordinatorke programa Petre Kolmančič nov navdih, novo scenografijo, novo možnost komuniciranja z gledalcem.

Gledalec je namreč osrednja točka letošnje Performe. Medtem ko je bila lani osrednja tema festivala vprašanje, kdo je performer, se letos sprašujejo, kdo in kakšen je sodobni gledalec, zakaj gleda, kako gleda ter zakaj gleda to, kar gleda. Gledalec sodobnih uprizoritev je namreč tudi soigralec, udeleženec dogodka in performans od njega zahteva tudi določeno akcijo.

Letošnja Performa ponuja performanse, video projekcije, predavanja in koncerte. Osrednja nit festivala bo ulični performans 7 sekund avtorjev in izvajalcev Anje Bornšek, Asher O'Gorman in Sebastijana Geča, ki ga bodo uprizarjali vsak dan na različnih lokacijah v mestu. Po besedah Kolmančičeve nosi pomenljiv naslov, saj je 7 sekund ravno čas, ki je za performerja ključen, da pritegne občinstvo.

Dogajanje se bo zaključilo v petek zvečer s koncertom hrvaško-slovenske zasedbe Lollobrigida v kinu Udarnik.