Slovenija 2.12.2011 10:21

Ta veseli dan kulture bo na široko odprl vrata kulturnih ustanov

Ljubljana, 2. decembra - Ta veseli dan kulture, 3. december, bo tudi letos na široko odprl vrata kulturnih ustanov po vsej Sloveniji. V številnih se bo zvrstile brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice. Za Prešernov rojstni dan se tako združita dostopnost in želja ljudi po kulturi, so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Ljubljana. Kip Franceta Prešerna. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kip Franceta Prešerna.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

V prestolnici si bo med drugim mogoče ogledati filmski studio Viba film in se seznaniti s postprodukcijo filma. V Narodni in univerzitetni knjižnici bodo na ta dan uporabnikom omogočili vračanje knjižničnega gradiva, ki mu je potekel rok izposoje, brez plačila zamudnine in stroškov opomina, napovedujejo pa tudi vodene oglede po Plečnikovi stavbi.

V Narodni galeriji bodo med drugim ob letošnji 150-letnici rojstva Ivane Kobilce predstavili knjigo o navihani Ivani avtorice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Polone Kosec, sledila bo Ivanina slikarska delavnica.

V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi pripravljajo ob razstavi Lirično-bizarno-dvoumno - Evropska manieristična grafika tako dejavnosti za mladino in odrasle kot tudi javna vodstva po razstavi. V hišo na Prešernovi pa bodo lahko obiskovalci prinesli svoje predmete, ki jim bodo strokovnjaki Narodnega muzeja določili starost in izdelovalca ter svetovali, kako jih hraniti. V Slovenskem etnografskem muzeju bodo med drugim pripravili ustvarjalno delavnico izdelovanja ptičjih hišic.

V Mariboru vabijo v Lutkovno gledališče Maribor, kjer napovedujejo vodene oglede gledališča in stalne razstave o zgodovini Lutkovnega gledališča Maribor. Mogoče bo pogledati tudi v zakulisje SNG Maribor, kjer bo v ogled gledališča vključena tudi predstavitev gledaliških delavnic - šiviljske, čevljarske, frizerske in maskerske.

V Muzeju novejše zgodovine Celje bodo pripravili otroški zimski bolšji sejem, Zgodovinski arhiv Celje pa vabi na predstavitev samega arhiva, arhivskega gradiva ter ogled restavratorske delavnice in arhivskih skladišč. Obiskovalce nameravajo po svojih prostorih popeljati tudi v Pokrajinskem arhivu Koper, kjer bodo pripravili še delavnico Jaz, koprski notar in delavnico kaligrafije. V Pokrajinskem muzeju Koper bodo na ta dan odprli stalno razstavo z naslovom "Musica aeterna est".

V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo 3. decembra odprli prenovljeno postavitev grafičnih listov Bogdana Borčića. Pokrajinski muzej Murska Sobota, Galerija Murska Sobota ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota bodo na Trgu kulture pripravili sejem svojih publikacij.

V Prešernovi hiši v Kranju so že v četrtek odprli razstavo Prešeren v slikarskih očeh - Iz zbirke Mihe Maleša. V Vrbi na Gorenjskem vabijo v Prešernovo rojstno hiši na urico poezije z Valentinom Cundričem, pred tem pa bo v Vrbi potekala prireditev, na katero vabijo slovenski kulturniki in umetniški ustvarjalci skupaj s podporniki kulture, zaskrbljeni zaradi razmer, v katerih sta se znašli slovenska ustvarjalnost in kultura nasploh. Zainteresirane namreč vabijo, naj sedejo na "zadnji vlak za kulturo" in se z glavne železniške postaje v Ljubljani zapeljejo do Vrbe na Gorenjskem.

Zamisel, da bi Prešernov rojstni dan počastili z dnevom odprtih vrat, se je ministrstvu za kulturo porodila leta 2000, ob 200-letnici pesnikovega rojstva. V nekaj letih se je preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji.