EPK 2012 30.11.2011 14:33

Mariborska univerza aktivno vključena v EPK

Maribor, 30. novembra - Univerza v Mariboru se aktivno vključuje v projekt evropske prestolnice kulture (EPK) z 32 projekti. Po besedah rektorja Danijela Rebolja je to logično, saj sta univerza in kultura neločljivo povezani. "Učenje je spoznavanje, spoznavanje pa je bistvo življenja. In bistvo kulture," je dejal na današnji predstavitvi projektov univerze v okviru EPK.

Maribor, Vetrinjski dvor. Novinarska konferenca zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture in Univerze v Mariboru, na kateri so predstavili sodelovanje med zavodom in univerzo. Koordinator univerze za projekte EPK Uroš Lobnik in glavna producentka EPK Alma Čaušević Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Novinarska konferenca zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture in Univerze v Mariboru, na kateri so predstavili sodelovanje med zavodom in univerzo.
Koordinator univerze za projekte EPK Uroš Lobnik in glavna producentka EPK Alma Čaušević
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Novinarska konferenca zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture in Univerze v Mariboru, na kateri so predstavili sodelovanje med zavodom in univerzo. Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Novinarska konferenca zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture in Univerze v Mariboru, na kateri so predstavili sodelovanje med zavodom in univerzo.
Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Novinarska konferenca zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture in Univerze v Mariboru, na kateri so predstavili sodelovanje med zavodom in univerzo. Rektor univerze Danijel Rebolj. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Novinarska konferenca zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture in Univerze v Mariboru, na kateri so predstavili sodelovanje med zavodom in univerzo.
Rektor univerze Danijel Rebolj.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor. Rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv: STA

Maribor, SNG Maribor.
Rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv: STA

Univerza se je celostno vključila v priprave na EPK šele maja letos, ko je vodstvo prevzel novi rektor, medtem ko so se prej vključevale le posamezne fakultete. Zato časa za izdelavo programa ni bilo veliko, a so po besedah glavne producentke EPK Alme Čaušević kljub temu uspeli sestaviti "ambiciozen program", ki bo povezoval vseh šest sodelujočih mest.

Vsi projekti univerze bodo potekali pod okriljem razvojnega raziskovalnega in umetniškega središča RAZ:UM, ki bo zaživel v letu 2012 kot podpora razvoju znanstvenega in umetniškega raziskovanja na mariborski univerzi.

Po besedah koordinatorja za projekte EPK z univerze Uroša Lobnika so tako združili vse načrte fakultet in študentov za EPK pod skupen imenovalec, hkrati pa dodali še nekatere nove ideje, katerim je skupno osredotočenje na kulturo bivanja. Po trenutnih podatkih bo tako v EPK aktivno sodelovalo osem fakultet in okoli 500 študentov, pričakujejo pa, da se bo čez leto pridružilo še več študentov in profesorjev.

RAZ:UM bo imel dve središči, eno v prostorih nekdanje univerzitetne trgovine v stavbi rektorata na Slomškovem trgu v Mariboru, druga pa bo mobilna.

Vsebinsko naj bi ta center povezoval številne specializirane in večinoma interdisciplinarno zasnovane projekte s področja znanosti in umetnosti. Med temi projekti so Hiša znanosti s predstavitvami znanstvenih dosežkov širši javnosti, Hiša arhitekture s predstavitvami arhitekturnih novosti, niz predavanj o kulturi življenja Ideje izven škatle ter Umetnost:zdaj kot podpora ustanovitvi akademije umetnosti v Mariboru.

Po Lobnikovih besedah so glavni projekti univerze zasnovani tako, da se bodo nadaljevali tudi po letu 2012. To naj bi veljalo tudi za RAZ:UM, ki bi ga v prihodnje radi postavili v osrčje načrtovanega znanstvenega parka.

Vrednost projektov univerze v okviru EPK ocenjujejo na vrednost med 350.000 in 400.000 evri. Kot je pojasnila generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, so v tem delu programa EPK pričakovali sredstva z drugih ministrstev, ne le kulturnega, saj ti projekti posegajo na področja šolstva, znanosti, tehnologije in podobno. A država jim teh sredstev ni zagotovila.