Slovenija 2.12.2011 6:00

V CD operni enodejanki ameriških skladateljev v slovenskem jeziku

Ljubljana, 2. decembra - Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG) bo ob 20. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma (CD) premierno uprizorilo enodejanki Težave na Tahitiju skladatelja Leonarda Bernsteina ter Telefon Giana Carla Menottija. Za režijo obeh komornih enodejank je poskrbela Yulia Roschina, za prevod libretov v slovenščino pa Jože Humer.

Rdeča nit obeh oper je vprašanje, kako ustvariti uspešno partnersko zvezo, so sporočili iz SKGG. V Menottijevi operi ima poleg Bena (Rok Bavčar) in Lucy (Katja Konvalinka in Nina Dominko) glavno vlogo telefon, ki postane medij, brez katerega komunikacija med partnerjema ni mogoča. Njun odnos na komičen način prikaže, kako sodobna komunikacijska sredstva odtujujejo ljudi.

Prav tako učinkujejo tudi fotografije in filmi, ki obljubljajo zadovoljstvo, obenem pa porajajo vprašanje, ali so umetno ustvarjene podobe odsev človekovih želja in potreb. To je tema Težav na Tahitiju, kjer par kljub navidezno lepemu življenju, ki ustreza vsem družbenim normam, ni srečen.

Težave na Tahitiju je opera enodejanka s sedmimi slikami in besedilom Bernsteina, ki se je naslonil na vsakdanji jezik ameriškega meščanstva 50. let nekdanjega stoletja, navdih za glasbo pa je črpal iz ameriške tradicije. Dinah (Amanda Stojović) razočarana nad svojim možem Samom (Robert Vrčon), ki ga bolj kot družina zanimajo kariera in hobiji. Sam v službi osvaja tajnico, Dinah pa psihiatru razlaga o svojih nenavadnih sanjah.

Pri ustvarjanju predstav so sodelovali scenograf Danijel Modrej, kostumograf Leo Kulaš in dramaturginja Urša Adamič. Uprizoritev bo na klavirju spremljala Margareta Gregorinčič. Ponovitve bodo 10., 11., 18., 20. in 23. decembra, prav tako v Kosovelovi dvorani CD.

SKGG je bilo ustanovljeno leta 1996, od leta 2008 je društvo v javnem interesu. Njegovi člani so številni znani slovenski glasbeniki, gledališki in kulturni delavci. Nameni in cilji društva so uprizarjanje komornih glasbenogledaliških del vseh obdobij, predvsem pa tistih iz obdobja glasbenega baroka ter sodobnih del tujih in slovenskih skladateljev.