Slovenija 1.12.2011 14:53

V Kranju razstava upodobitev pesnika Franceta Prešerna

Kranj, 1. decembra - V Prešernovi hiši v Kranju bodo ob 18. uri odprli razstavo Prešeren v slikarskih očeh - Iz zbirke Mihe Maleša. Na razstavi si bo bo vse do 3. januarja 2012 moč ogledati 40 upodobitev Franceta Prešerna in nekaterih njegovih del iz 19. in 20. stoletja, so pojasnili v Gorenjskem muzeju Kranj.

Razstava je del zbirke Galerije Mihe Maleša iz Medobčinskega muzeja Kamnik, kjer so jih pridobili z donacijo omenjenega akademskega slikarja. Razstava Prešeren v slikarskih očeh sicer ne predstavlja likovnega ustvarjanja Miha Maleša, marveč njegovo zbirateljstvo in druženje z likovnimi umetniki, so pojasnili v Gorenjskem muzeju, kjer so izbrali najobsežnejšo ikonografsko temo v Maleševi zbirki - upodobitve Franceta Prešerna in njegovih del.

Na razstavi bo v izboru del tako predstavljenih 40 domačih in nekaterih tujih umetnikov od 19. do sredine 20. stoletja. V glavnem gre za upodobitve pesnika Franceta Prešerna, poleg tega pa tudi za ilustracije k nekaterim njegovim pesmim. V slikarskih tehnikah prevladujejo različne grafične tehnike in risbe.

Razstavo sestavljajo stvaritve Maleševih starejših in mlajših kolegov, med drugim Božidarja Jakca in Zorana Mušiča, članov Četrte generacije ter skupine Neodvisnih. Večino avtorjev, najpomembnejših slovenskih likovnih umetnikov, je k ilustraciji in upodobitvam Prešerna sicer povabil kar Miha Maleš sam, ko se je z njimi družil ob različnih priložnostih, so še zapisali v muzeju.