Svet 1.12.2011 15:45

Cervantesovo nagrado prejel čilski pesnik Nicanor Parra

Madrid, 1. decembra - Čilski pesnik Nicanor Parra (97) je letošnji dobitnik Cervantesove nagrade. Nagrado štejejo za nekakšno Nobelovo nagrado za književnost španskega govornega območja. Novico je danes v Madridu sporočil španski minister za kulturo Angeles Gonzalez-Sinde, poročajo tuje tiskovne agencije.

Parra je prvo pesniško zbirko izdal leta 1937. Širše bralstvo je nase opozoril s pesniško zbirko "Poemas y Antipoemas" v 60. letih minulega stoletja. Pesnik, ki je matematik in fizik, velja za upornika, ki je v poeziji sprožil revolucijo z vpeljavo pogovornega jezika, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Cervantesovo nagrado običajno podelijo enkrat španskemu in drugič latinskoameriškemu književniku. Lani jo je prejela španska pisateljica Ana Maria Matute.

Med dosedanjimi dobitniki nagrade so še argentinski pisatelj Jorge Luis Borges, perujski pisatelj Mario Vargas Llosa ter mehiški romanopisec in esejist Carlos Fuentes.

Nagrada je vredna 125.000 evrov. Parri jo bodo uradno izročili 23. aprila, na obletnico smrti enega največjih španskih mojstrov pisane besede, Miguela de Cervantesa, "očeta" slovitega Don Kihota.