Slovenija 3.12.2011 6:00

Danes odprtje prenovljenega kompleksa Khislstein

Kranj, 3. decembra - V Kranju bodo danes ob 18. uri odprli kompleks Khislstein, katerega prenova je stala 8,7 milijona evrov. Upravljanje gradu in Lovskega dvorca bo prevzel Gorenjski muzej Kranj, novo zgrajeni prireditveni prostor med njima pa naj bi dodatno poživil kulturno dogajanje v starem mestnem jedru.

Kranj. Grad Khiselstein. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
Grad Khiselstein.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

S projektom prenove so v mestni občini Kranj začeli pred leti, odprtje pa so za leto dni zavlekla dodatna dela in menjava izvajalca zaključnih del. Prvotna ocenjena vrednost investicije se je podražila za dobra dva milijona evrov, v primeru daljših zastojev pa bi lahko bilo ogroženo tudi sofinanciranje strani EU v višini skoraj treh milijonov evrov.

V kompleks se bo preselila uprava Gorenjskega muzeja in nekaj njihovih zbirk, Kranjčani pa bodo pridobili še kavarno in panoramsko dvigalo, ki bo invalidom in starejšim omogočalo obisk muzeja. Utrip mesta bo poživil nov prireditveni prostor s tribunami za 500 obiskovalcev, z orkestrsko jamo in s pomično streho.

Selitev uprave muzeja in razstav je sicer predvidena šele v prvih mesecih leta 2012, zato si danes še ne bo mogoče ogledati notranjosti Lovskega dvorca in gradu. Slavnostno odprtje kompleksa ob občinskem prazniku bo namreč potekalo predvsem na Tomšičevi ulici in na vrtu poleg prireditvenega prostora.